Biodynamische wijnbouw in de praktijk

In een interview vroeg wijnjournalist Jamie Goode aan Monty Waldin, een autoriteit op het gebied van biodynamische wijn, wat hij zou doen als een prestigieus wijnhuis uit de Bordeaux hem zou vragen biodynamische wijnbouw te introduceren. Waldin's antwoord geeft een interessante inkijk in de praktijk van de biodynamische wijnbouw.

monty waldin biodynamische wijn

"Ik heb jaren in de Bordeaux gewerkt. En als een topchateau mij zou vragen om biodynamische wijnbouw te introduceren dan zou ik dezelfde aanpak volgen die ik bij een prestigieus Duits wijnhuis heb gebruikt.

De eigenaren van dit Duitse wijnhuis was een oude adellijke familie met een enorme wijngaard van 100 hectare. De logistieke kant van biodynamische wijnbouw was daarom een enorme uitdaging.

de wijngaarden op orde

In mijn eerste jaar heb ik het zo eenvoudig mogelijk gehouden. Ik zei tegen de medewerkers: 'Laten we zorgen dat we de wijngaarden op orde hebben, en daarna, zodra we kunnen, biodynamische principes gaan toepassen.' Dit werkte goed voor het vertrouwen van de mensen die in de wijngaard werken, want, zo werkt het in de wijnbouw, die zijn bijna altijd achter op schema (traktoren gaan stuk, iemand wordt ziek etc.). Met 'de wijngaarden op orde hebben' bedoelde ik: Is elk deel van de wijngaard op de juiste wijze aangeplant en gesnoeid? Zo niet, wat kunnen we verbeteren? Doet onze Pinot Noir het beter als hij anders wordt opgebonden bijvoorbeeld?

Gaan we goed met de grond om? Halen we onkruid weg of willen we juist specifieke kruiden in de wijngaarden laten groeien? We laten het lange gras groeien in delen van de wijngaard waar regenwater niet weg kan, zodat het gras het overtollig water opzuigt. Doen we dat niet dan doen de wijnstokken dat. Dan krijgen we grote, waterige druiven met dunne schillen, die snel ziek worden. Stel dat we dat zouden laten gebeuren, dan zouden we veel van onze aandacht op het bestrijden van die ziekten moeten richten. Andere delen van de wijngaard zouden dan minder aandacht krijgen en voor je het weet beland je zo in een vicieuze cirkel.

Rekening houden met de maan

De tweede stap was rekening gaan houden met de stand van de maan bij het plannen van het werk in de wijngaarden. Dat kost niets maar leidt tot een kwalitatief betere oogst.

Plantenthee

Stap drie was zorgen dat elke keer als we biodynamisch verantwoorde anti-schimmelspray gebruikten, een plantenthee toe te voegen, bijvoorbeeld brandnetel-extract. Dat is minder agressief en effectiever. Zo'n plantenthee kost een paar euro per hectare. Het betekende geen extra werk voor de mensen die in de wijngaard werken (en ook geen extra diesel voor de traktor), maar het verhoogde wel stap voor stap hun kennis. De mannen op de traktor hebben geen hoge status op het wijnbedrijf maar door hun vertrouwen te winnen kreeg de stap naar biodynamische wijnbouw een veel grotere kans van slagen.

Biodynamische compost

Toen het vertrouwen van de mannen gewonnen was, hebben we de vierde stap gezet. Het uitleggen en werken met compost preparaten in koehoorns. Toen de hoorns gevuld werden, begraven en zes maanden later weer opgegraven, kon iedereen het 'biodynamische effect' met eigen ogen zien. De reactie was: 'OK, het werkt, biodynamisch werken voelt goed en is prettig werken'. Toen het effect van de biodynamische compost op de wijngaard zichtbaar werd, waren ze verkocht. Waarom? Ze hoefden veel minder te ploegen, het werk werd makkelijker en ze hadden er meer plezier in."

© AndereWijn 2008 - 2024 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.