Canadese wijn kopen

Canadese wijn kopen

Bij Canada denk je waarschijnlijk niet meteen aan wijn. Dat is niet zo gek. Pas sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is in Canada een levendige kwaliteits-wijnindustrie ontstaan. Bovendien zijn maar enkele delen van het land geschikt voor de wijnbouw. Het grootste deel van Canada is daarvoor simpelweg te koud. Maar in enkele microklimaten in Oregon en British Columbia worden uitstekende wijnen gemaakt. En wist je dat Canada de grootste producent van ijswijn ter wereld is?

Al in de negentiende eeuw werd in Canada wijn gemaakt. Belangrijk verschil met vandaag: vroeger werd in Canada vooral wijn gemaakt van (inheemse) druiven die niet tot de Viniferia familie behoren. Deze Amerikaanse druiven met namen als Isabella, Lambrusca geven wijnen die echt ander smaken dan de druiven van 'onze' Viniferia familie. Niet alleen anders, zo worden internationaal ook als inferieur beschouwd. Bovendien maakten de Canadezen er tot het eind van de vorige eeuw dikwijls versterkte, zoete wijn van. Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Canada daarom niet als een serieus wijnland beschouwd.

Dat veranderde toen in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Enerzijds veranderde de vraag naar wijn. De voorkeuren van wijnliefhebbers werden 'droger'. De consument was uitgekeken op de versterkte, zoete Canadese wijnen. Daarnaast kwamen zogenaamde 'boutique wineries' op, ook in Canada. Boutique wineries zijn kleinschalige wijnbedrijven die zich richten op hoge kwaliteit en die doorgaans worden gerund door de eigenaar zelf. Deze kleine kwaliteitsproducenten gingen op zoek naar wijngaarden waar Viniferia druiven als Chardonnay, Pinot Gris of Merlot voldoende rijpheid kunnen ontwikkelen.

De kwaliteitsproducenten gingen zich verenigen en kwaliteitseisen opstellen om de kwaliteit van hun markt te beschermen. In 1988 kregen de provincies Ontario en British Columbia een appellation regulering: het Vintners Quality Alliance (VQA). Sindsdien zijn er vele tientallen Canadese wijnbedrijven bij gekomen die inzetten op kwaliteitswijnen van Viniferia druiven. Inmiddels zijn er in Canada naar schatting zo'n 270 professionele wijnhuizen actief.

De Canadese wijgaarden vind je vooral in het Zuiden van het land en in de buurt van meren. Want die hebben een matigend effect op het (micro)klimaat. Ze temperen de hitte van de zomers en matigen de temperatuur in de winter. De wijnproductie beperkt zicht tot vier Canadese provincies: Ontario (het grootst), British Columbia (het best), Quebec en Nova Scotia.

Het koele Canadese klimaat heeft voor wijnbouwers ook weer voordelen: Canada is wereldkampioen ijswijn maken. Geen ander land ter wereld produceert zoveel ijswijn als Canada. Bovendien zijn de wettelijke eisen die in Canada aan de ijswijn gesteld worden strenger, of beter gezegd: zoeter, dan in bijvoorbeeld Duitsland.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.