Canadese wijngebieden

De Canadese wijngebieden liggen verspreid over het land, maar allemaal in het zuiden. De meeste liggen heel gunstig ten opzichte van grote wateroppervlakten, bergen en valleien en de zon. Dat is essentieel want over het algemeen is het rijpingsseizoen in het koele Canada vrij kort. De Canadese wijnreigio's liggen binnen de zone van de 30ste en 50ste breedtegraad op het noordelijke halfrond. Net als veel Europese wijngebieden met een koel klimaat. De vier belangrijkste Canadese wijngebieden zijn Ontario, British Colombia, Nova Scotia en Quebec.

Canadese wijngebieden wijnregio's

Ontario

Ontario is het grootste wijngebied van Canada. Maar liefst 85% van de druiven wordt hier verbouwd. Ontario heeft vier aangewezen wijnregio’s, oftewel Designated Viticulture Areas, volgens het Canadese appellatiesysteem. Niagara Peninsula is het grootst met ruim 5.500 hectare wijngaarden. De overige 1000 hectare wijngaarden van Ontario zijn verdeeld over de regio’s: Pelee Island, Lake Erie North Shore en Prince Edward County. De grote meren zorgen voor een gematigd microklimaat dat geschikt is voor wijnbouw. Vooral witte druiven staan aangeplant in Ontario: Chardonnay, Riesling. Rode wijnen vind je er vooral van Pinot Noir en Merlot. Maar Ontario staat wereldwijd vooral bekend om de ijswijnen. Meer over Ontario >>

British Colombia

De beste wijnen uit Canada komen waarschijnlijk uit British Colombia. De wijnindustrie groeit het hardst in dit gebied. Ook neem het aantal natuur- en biologische wijnen uit Britis Columbia snel toe. British Colombia ligt in het noordwesten van Canada, tegen de Stille Oceaan. Het is onderverdeeld in vier Designated Viticulture Areas: Okanagan Valley, Similkameen Valley, Vancouver Island, Gulf Islands en Fraser Island. Het microklimaat in elke regio wordt bepaald door de ligging. Daardoor zijn de onderlinge verschillen groot. Okanagan Valley is de belangrijkste en grootste wijnregio. Vancouver Island heeft daarentegen de meeste zonuren en het langste rijpingsseizoen. Die diversiteit in microklomaten is terug te vinden in de enorme verscheidenheid aan druivenrassen. De meest voorkomende witte druiven zijn Chardonnay, Riesling, Pinot Gris, Gewürztraminer. Rode wijnen uit British Columbia zijn meestal gemaakt van Syrah, Pinot Noir, Grenache, Mourvèdre en Cabernet Sauvignon. Ook van oorsprong Amerikaanse druivenrassen als Ortega, Bacchus en Maréchal Foch vind je in dit wijngebied. Zo divers is het.

Novia Scotia en Quebec

In het oosten van Canada liggen twee kleine wijngebieden: Nova Scotia en Quebec, In tegenstelling tot de andere wijngebieden zijn er geen Designated Viticulture Areas. Er wordt zodoende niet gedaan aan een appellatiesysteem. De klimatologische omstandigheden zijn nogal ‘hard’ voor wijnstokken. Daardoor staan hier vooral winterharde en hybride rassen, zoals Vidal en Seyval Blanc aangeplant. Over het algemeen worden hier frisse, witte wijnen gemaakt en als de kaarten echt goed zijn, lichte wijnen van Pinot Noir.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.