Wijn uit Elzas
Als je door de fraaie renaissance dorpjes van de Elzas rijdt met hun romantische boerenhoven, dan waan je je dikwijls in Duitsland. Niet zo gek, want jarenlang was dit gebied Duits. Ook de frisse wijnen die in deze beroemde Franse regio worden gemaakt doen soms denken aan goede Duitse wijnen.
De Elzas is een boeiende wijnregio met verschillende wijnsoorten en –stijlen, vaak van hoge kwaliteit. Dankzij de beschutting van de Vogezen en het Zwarte Woud is deze noordelijk gelegen, lang gerekte vallei langs de Rijn toch geschikt voor de wijnbouw.
De meeste druiven worden opgekocht door Négotians (handelaren) en Coöperaties. Die maken er redelijke tot soms uitstekende wijnen van. Een beperkt, maar groeiend aantal wijnboeren maakt zelf wijn van de eigen druiven. Dat zijn vaak de interessantste Elzasser wijnen.
De druiven uit de Elzas
De Riesling, Pinot Gris, Gewürztraminer en Muscat à Petits Grains worden beschouwd als de 'vier edele druiven' van de Elzas. Alleen van deze druiven mag een Grand Cru gemaakt worden. Maar dan moeten ze natuurlijk wel uit een uitstekende, bij wet aangewezen wijngaard komen. Want de bodemsamenstelling in de Elzas varieert enorm. Van kiezel, kalk en graniet tot leisteen, klei en zelfs vulkanisch gesteente. Die verschillen proef je terug in de verschillende Grand Crus uit de Elzas.
Naast de ‘edele vier’ zijn onder andere de Pinot Blanc, Sylvaner, Savagnin Rose en Pinot Noir aangeplant. De laatste is de enige rode druif uit de Elzas. Vroeger werden er voornamelijk lichtrode wijntjes van gemaakt die lekkerder waren als ze uit de ijskast kwamen. Tegenwoordig worden in de Elzas rijkere, geconcentreerde Pinot Noirs gemaakt, die je kunt vergelijken met een mooie Bourgogne.
Crémant, Vendange Tardif en Sélection de Grains Nobles
De mousserende Crémants d’Alsace zijn sterk in opkomst. Ze zijn sinds 1976 wettelijk erkend en worden op dezelfde manier gemaakt als Champagne. Meestal zijn de Crémants van Pinot Blanc, Pinot Gris of Sylvaner. Een enkele keer van Chardonnay. Van deze druif mag in de Elzas alleen een Crémant gemaakt worden. Voor hun mousserende rosé gebruiken de wijnmakers uiteraard Pinot Noir - de enige blauwe druif van de regio.
Ook de zoete Elzassers zijn in trek. Heeft de wijnmaker Vendange Tardif op het etiket gezet, dan heb je te maken met een zoete wijn die je kunt vergelijken met een Duitse Spätlese of Auslese. Staat er Sélection de Grains Nobles op het etiket, dan heb je een edelzoete wijn in handen.