Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Top!

beoordeling

Bij Andere Wijn heb ik alleen maar geweldige ontdekkingen gedaan. Van harte aanbevolen.

Frénk van der Linden

Mijn aanrader: Gerovassiliou Malagousia Single Vineyard


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Graves

De beste wijn uit Graves

Graves is het oudste wijngebied van de Bordelais. Er worden niet alleen droge rode en witte gemaakt maar ook edelzoete wijnen. Sauternes is de meest beroemde appellatie uit Graves. Hier worden intens zoete wijnen gemaakt, die al eeuwen tot de meest exclusieve wijnen ter wereld behoren.

Graves is het gebied direct onder Bordeaux, links van de Garonne rivier. De wijngaarden liggen op arme grond met veel puimsteen en steengruis. In Graves worden droge, milde witte wijnen van Sémillon en Sauvignon Blanc als Graves Supérieurs op de markt gebracht. De rode wijn uit Graves wordt gemaakt van dezelfde wijnen als in de Médoc: Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. Voor de zoete wijnen uit Sauternes is de Sémillon de belangrijkste druif.

Pessac-Léognan

Hoewel het nota bene de oudste wijnregio van de Bordelais is, kreeg Pessac-Léognan pas in 1975 zijn eigen Appellation d'Orgine Contrôlée. Pessac-Léognan grenst aan de buitenwijken van de stad Bordeaux. Door de verstedelijking van de regio was het als wijngebied bijna verdwenen. Maar de laatste jaren neemt het aantal wijngaarden weer toe. Het beroemde Château Haut-Brion, één van de oudste Premier Cru Classées van de Bordelais, staat er.

In Pessac-Léognan worden uitstekende rode én witte wijnen gemaakt. De rode worden gemaakt van dezelfde druiven als in de Médoc. Maar het aandeel van de Cabernet Sauvignon is lager, ten gunste van de wat zachtere Merlot en Cabernet Franc. De witte wijnen zijn fris en fruitig, van Sauvignon Blanc en Sémillon.

Sauternes en omgeving

In het Zuiden van Graves ligt de beroemdste appellatie van de regio: Sauternes. Alleen hier, in de Hongaarse Tokaj en rond de oevers van de Oostenrijkse Neusiedlersee zijn de wijnmakers volledig gespecialiseerd in het maken van edelzoete wijnen. Dat is wijn van druiven die zijn aangetast door Botrytis Cinerea oftewel 'edele rotting'.

Sauternes ligt in de oksel van twee riveren. Het warmere water van de Ciron stroomt in de koude Garonne. 's Ochtends ontstaat daardoor een dichte mist. Ideale omstandigheden voor edele rotting. De schimmel perforeert de schil van de druif. Het water van de vrucht verdampt en de druif verschrompelt. Alleen de suikers, zuren en smaakesthers blijven achter. Van één complete druivenstok komt niet meer dan één of twee glazen van deze bijzondere zoete wijn.

Het klinkt wellicht onsmakelijk, maar geen andere wijn heeft zo'n intense smaak van ananas, honing, perzik, geconfijte citrus, karamel en zo'n fluweel zacht mondgevoel en onwaarschijnlijke houdbaarheid als een goede Sauternes.

De absolute top van Sauternes is het legendarische Château d'Yquem. Al in de 19de eeuw kreeg het de meest prestigieuze Cru van alle Châteaux: Premier Cru Supérieur.

Het naast Sauternes gelegen Barsac is ook gespecialisseerd in edelzoete wijnen. Hoewel er twee Premier Cru's en zeven Deuxièmes Cru's vandaan komen, staat Barsac toch in de schaduw van Sauternes. Wel een interessante appellatie, voor wie naar een relatief gunstige prijs-kwaliteitverhouding zoekt.

Cérons is het minst bekende appellation uit Graves. Er komen half zoete en zoete witte wijnen vandaan. De meeste worden gemaakt van laat geoogste - en niet edel gerotte - druiven.

Zowel in Sauternes, Barsac als Cérons gebruiken de wijnmakers voornamelijk Sémillon druiven, die dikwijls worden gemengd met Sauvignon Blanc en een drupje Muscadelle om meer zuur aan de wijn toe te voegen.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.