Wijn uit Grieks Thracië
De Griekse provincie Thracië is een duizenden jaren oude wijnregio. Eind vorige eeuw waren de wijngaarden bijna allemaal gerooid. De laatste jaren wordt er weer aangeplant. Van een mix van Griekse en internationale druiven wordt in Grieks Thracië vooral rode wijn gemaakt.
Thracië ligt tegen de grens met Bulgarije, dat een wijnregio met dezelfde naam kent. Toen Odyseus door Thracië trok, kreeg hij de plaatselijkse wijn aangeboden door Maron, de priester van Appolo. De wijn van was pittig en honingzoet. Tegenwoordig is de meeste wijn uit Thracië rood en droog, gemaakt van zowel Griekse als Franse druiven en dikwijls als tafelwijn verkocht.
Dat heeft een reden. De wijngaarden van Thracië waren aan het eind van de vorige eeuw zelfs bijna helemaal verdwenen. Ze waren gerooid en aangeplant met andere gewassen als tabak. Sinds een jaar of twintig staat de donkerrode grond weer in de belangstelling van wijnmakers. Verscheidene wijngaarden zijn in ere hersteld en aangeplant met inheemse wit en rood als Zoumiatiko, Roditis, Limnio en Pamidi; en met internationale druivenrassen als Chardonnay, Sauvignon Blanc, Malvasia, Syrah, Merlot and Grenache.