Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Top!

beoordeling

Bij Andere Wijn heb ik alleen maar geweldige ontdekkingen gedaan. Van harte aanbevolen.

Frénk van der Linden

Mijn aanrader: Gerovassiliou Malagousia Single Vineyard


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Hessische Bergstrasse

wijn uit de Hessische Bergstrasse

De Zuid-Duitse Hessische Bergstrasse is het kleinste wijnbouwgebied van het land. Het heeft een ideaal klimaat voor de wijnbouw. De wijnmakers uit de regio hebben vooral Riesling aangeplant. Twintig procent van de wijnen is rood, vooral gemaakt van Spätburgunder. Je zult ze bij ons niet snel vinden. Want de bewoners van de Hessische Bergstrasse drinken bijna hun hele oogst zelf op.

“Hier fängt Deutschland an, Italien zu werden”, aldus Keizer Joseph in april 1764 over de pittoreske Hessische Bergstrasse. De kleinste wijnproducerende regio van Duitsland waar het klimaat mild is, de lente een paar dagen eerder begint en gemarkeerd wordt door geurende bloesem van amandelbomen, magnolia’s en fruitbomen.

Het waren de Romeinen die langs de ‘strata montana’, de bergweg die de grens van Duitse deelstaten Hessen en Baden-Wërttemberg doorkruist, de eerste wijnstokken aanplantten. Zij wisten toen al dat deze regio uitermate geschikt is voor wijnbouw.

Sinds 1971 is het wijndomein aan de Hessische kant erkend als ‘anbaugebiete’, een zelfstandige wijnregio. De nog geen 440 hectaren wijngaarden worden door het Odenwald beschermd tegen koude luchtstromen uit het noorden en oosten. De wijnstokken vangen meer dan 1600 uur zonuren. En alsof dat niet genoeg is voor een aangenaam klimaat, houden de rivieren de Rijn, Neckar en Main ook nog eens de warmte vast. Tel daarbij de verscheidenheid aan hoogten van hellingen en bodemsoorten op en je hebt de ideale condities om aromatische en krachtige wijnen te produceren. Droog, met ietwat restzoet en zelfs eiswein.

Met ruim 45% is de Riesling de meest aangeplante druif. Deze druif voelt zich helemaal thuis in het lange groei- en rijpingsseizoen van de Hessische Bergstrasse. Andere witte druivenrassen zijn de Grauer Burgunder, Müller-thurgau en ook wat Kerner en Weissburgunder. Ongeveer 20% van de totale wijnproductie is gemaakt van blauwe druivenrassen met op de eerste plaats de Spätburgunder, een paar stokken Dornfelder, St. Laurent en de zeldzame rode riesling.

De plaatselijke bevolking is erg tevreden over haar wijnen. Ze delen hun vloeibaar genot niet heel graag buiten de regio. Vrij uitzonderlijk om een wijn uit de Hessische Bergstrasse elders te vinden. Gelukkig is de regio goed te bereiken met de auto.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.