Kroatische wijn

Kroatische wijn kopen

Kroatische wijn was aan het eind van de 19de eeuw in heel Europa bekend. Tegenwoordig is de Kroatische wijn weer in opkomst en zeer avontuurlijk. Want Kroatische wijn wordt gemaakt van druiven met exotische namen als Plavac Mali, Graševina, Teran en Pošip. Nu veel wijnmakers hun bedrijf gemoderniseerd hebben ziet de toekomst er zonnig uit. Je kunt bij ons 16 Kroatische wijnen kopen. Bekijk deze door op de knop hierboven te klikken. Wil je meer weten over wijn uit Kroatië dan vind je hieronder meer informatie.

Al sinds enkele eeuwen voor onze jaartelling de Grieken neerstreken in het huidige Kroatië, wordt in deze contreien wijn gemaakt. In de 19de was Kroatië zelfs één van de belangrijkste wijnlanden van Europa. De Eerste Wereldoorlog maakte daar een bruut einde aan.

De grote potentie van de Kroatische wijn heeft vooral te maken met de goede omstandigheden en de vele inheemse druivenrassen. Ze groeien in twee zones, die aanzienlijk verschillen: de Kroatische binnenlanden en de Adriatische kuststrook. Lees verder over de Kroatische wijngebieden >>

Inheemse Kroatische kwaliteitsdruiven

Kroatië heeft verscheidene inheemse druiven waar wijn van wordt gemaakt. Dat geeft het land onderscheidend vermogen. Voor rode wijnen is de Plavac Mali het belangrijkst. En wie wist dat de Amerikaanse Zinfandel van Kroatische origine is. Hij groeit er nog steeds, de Kroaten noemen hem Crljenak of Tribidrag. Ook rode wijnen van de Babić en Teran (Refosco) kunnen de moeite waard zijn. Voor witte wijnen gebruiken de Kroaten naast Graševina (Welschriesling) en Malvasia (die hier al eeuwen groeien) druiven met exotische namen als Pošip en Bogdanuša.

Het gaat vooruit

Kroatische wijn is in Nederland nog zeer onbekend en nauwelijks verkrijgbaar. Toch is er de laatste jaren een ommekeer gaande. Verscheidene Kroatische wijnmakers hebben hun bedrijf gemoderniseerd. Met geavanceerde kelderapparatuur en goed beheerde wijngaarden. Sommigen slagen erin om Kroatische wijnen van een uitstekend niveau te maken, veel beter dan menige scepticus zou verwachten.

Maar er is nog veel te doen. Kroatische wijn wordt van oudsher gemaakt door kleine bedrijven, vaak niet groot genoeg voor de volume-eisen die grote importeurs stellen. Bovendien is de totale productie flink gedaald, tot minder dan een derde van de hoogtijdagen van vlak voor de Eerste Wereldoorlog. De Kroatische wijnconsumptie is ongeveer even groot als de productie, dus zo lang de Kroaten graag hun eigen wijn drinken is er weinig over voor de export.

West-Europeanen op vakantie aan de Adriatische kust maken graag kennis met de Kroatische wijn en verlangen thuis ook steeds vaker naar een fles. De verkrijgbaarheid is nog zeer beperkt, maar zal in de komende jaren ongetwijfeld verder gaan toenemen.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.