Kroatische wijngebieden

De Kroatische wijngebieden zijn verdeeld in twee zones waar wijn gemaakt wordt. Die verschillen aanzienlijk, vooral klimatologisch. De Kroatische binnenlanden en de Adriatische kuststrook. In de binnenlanden wordt vooral witte wijn gemaakt. Aan de kust groeien zowel witte als blauwe druiven, waar Mediterrane wijnen van geperst worden.

kroatische wijngebieden

De Kroatische binnenlanden

In het Oosten van Kroatië - Kontinentalna Hrvatska - aan de grens met Hongarije en Slovenië, worden vooral witte wijnen gemaakt. Die doen denken aan de Sloveense witte wijn, maar zijn vaak iets steviger en ruiger van smaak. Er zijn zeven districten, die elk weer hun eigen geschiedenis en tradities kennen, al komende de gebruikte druivenrassen redelijk overeen. De Kroatische wijn uit deze regio wordt vooral gemaakt van Graševina (de Kroatische naam voor Welschriesling), Muskat Ottonel, Gewürztraminer, Pinot Blanc en Pinot Gris, Moslavac (de Kroatische naam voor Furmint) en Chardonnay. Ze groeien op groene hellingen ten Oosten van de hoofdstad Zagreb.

De wijngaarden aan de Kroatische kust

Nog interessanter dan de Kroatische binnenlanden, vinden wij de Kroatische wijn die aan de kust gemaakt wordt. Het is een lange strook land van zo'n 500 kilometer aan de Adriatische kust. Het is er droog en 's zomers heet. De druiven groeien op rotsige bergen pal aan de kust en op de eilandjes en de Adriatische Zee.

In het Noorden, aan de grens met Slovenië, ligt Istrië. De Romeinen maakten hier al wijn. De Teran (Refosco) is de belangrijskte rode druif. Voor wit is de inheemse variant van de Malvasia van belang, die hier zowel limoenfrisse als rijpe witte wijnen geeft, afhankelijk van hoe hij gemaakt is. Ook van Franse rassen als Merlot en Cabernet Sauvignon worden in Istrië goede wijnen geperst.

Zuidelijker langs de kust, in Dalmatië, vind je de Plavac Mali, Crljenak, Plavina, Lasina, Trjnak en Babić druiven. Ze groeien op de kurkdroge heuvels langs de kust. Deze wijngaarden zijn vaak zo steil en onherbergzaam dat de oogst met ezels plaats vindt. De druiven moeten vechten voor elke druppel water die ze in de grond kunnen vinden. Dat maakt de wijn krachtig en geconcentreerd. Lang werd gedacht dat de Plavac Mali dezelfde druif als de in Californië zeer geliefde Zinfandel is. Uit onderzoek bleek dat hij wel familie is, maar niet identiek. De eveneens Kroatische Crljenak, ook wel Tribidrag genoemd, bleek de 'echte oer-Zinfandel' te zijn.

Op verschillende eilandjes voor de kust liggen stokoude wijngaarden met unieke, alleen daar te vinden druivenrassen. Zoals de witte Pošip en Grk van het eilandje Korčula, de Mareština, de Bogdanuša van het eilandje Hvar en de Vugava van het eilandje Vis.

© AndereWijn 2008 - 2024 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.