Libanese wijn

Libanese wijn kopen

Je zou het misschien niet zeggen, maar Libanon is één van de oudste wijnlanden ter wereld. Er wordt al 5.000 jaar wijn gemaakt. En tot op de dag van vandaag. Vooral van Franse druivenrassen. Die groeien op de hellingen van de Bekaa Vallei, een ideale plek om druiven te laten groeien. De Libanese wijnbouw is in de afgelopen jaren sterk gemoderniseerd en Libanon heeft wereldwijd een goede reputatie opgebouwd. Je kunt bij ons 19 Libanese wijnen kopen. Bekijk deze door op de knop hierboven te klikken. Wil je meer weten over wijn uit Libanon dan vind je hieronder meer informatie.

Waarschijnlijk is de wijnbouw vanuit het oosten, in de buurt van Georgië, naar Libanon gebracht en pas veel later in Europa geïntroduceerd. Vast staat dat Libanon al rond het begin van de jaartelling een belangrijke wijnregio was. Ook in de Middeleeuwen werd Libanese wijn tot in vele uithoeken van Europa geëxporteerd.

De Bekaa vallei

De wijngaarden liggen op de glooiende hellingen van de Bekaa vallei tot op zo'n 1.000 meter hoogte. Een ideale plek. Het is er droog, maar met net genoeg regen. De zon schijnt overvloedig maar de Middellandse Zee biedt verkoeling. 's Nachts kan het flink afkoelen en dat is zeer gunstig voor de rijping van de druiven. Wijnmakers hoeven in deze omstandigheden vrijwel geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken en de druivenstokken hoeven niet te worden opgestoken.

Franse druivenrassen

Hoewel Libanon enkele inheemse soorten als Obaideh en Merwah kent, zijn het toch vooral Franse druiven die je in de Bekaa vallei aantreft. Dat heeft een reden: in het begin van de vorige eeuw was Libanon een Frans protectoraat. De Fransen hebben destijds veel van hun eigen soorten aangeplant. Nog steeds zijn er relatief veel Fransen actief in de Libanese wijnbouw. Voor rode wijnen maken ze vooral gebruik van Cinsault, Cabernet Sauvignon, Syrah, Carignan en Alicante Bouschet. Voor wit zijn Chardonnay, Clairette, Sémillon en Sauvignon Blanc belangrijke soorten.

Libanese wijnhuizen

De Libanese wijnbouw wordt gedomineerd door drie grote wijnhuizen. De grootste is Château Ksara, in 1857 opgericht door Jezuïeten. Château Kefraya is de tweede en internationaal de bekendste is Château Musar, dat in de jaren 1970 en 1980 verrassende resultaten op Europese proeverijen behaalde, maar sinds de eeuwwisseling wat aan kwaliteit lijkt te hebben ingeboet. Behalve deze drie grote huizen is een groot aantal kleine wijnbedrijfjes actief. Gezamenlijk produceren ze zo'n 2 miljoen flessen per jaar. Als de omstandigheden het toelaten althans, want politieke problemen in de regio maken het oogsten helaas wel eens onmogelijk.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.