Wijn uit de Pfalz
De Pfalz is één van de grootste wijngebieden van Duitsland. Het is een lange strook in het midden van het land, vanaf Bockenheim tot aan de Franse Elzas. Je vindt er vooral mooie witte wijnen van de Riesling en voor Duitse begrippen veel rode wijnen van de Dornfelder en de Spätburgunder. De wijnmakers van de Pfalz zijn innovatief en experimenteren er graag op los. Een zeer eigentijdse wijnregio.
Cipressen, vijgen, citrusbomen, Riesling en Dornfelder. Je vindt het in de Pfalz, in het westelijk midden van Duitsland, ook bekend als de Deutsche Weinstrasse. Een prettige regio voor zowel die paar toeristen als voor wijnstokken door het bijna mediterrane klimaat.
De 23.400 hectare aan wijngaarden liggen in een strook vanaf Bockenheim tot aan de Elzas. Door de beschutting van het Haardtgebergte worden de wijnstokken beschermd tegen weer en wind uit het westen. Dat maakt de Pfalz bijzonder mild en zonnig.
De verhouding wit en rood is hier meer in balans dan in andere delen van Duitsland. Bijna 40% van de wijngaarden is bestemd voor blauwe druivenrassen. Riesling is nog altijd de grote favoriet. Maar op nummer twee staat de Dornfelder voor frisse rode wijnen. Gevolgd door druivenrassen die niet geheel verrassen: Müller-thurgau, Grauer Burgunder, Weissburgunder, Auxerrois, Regent, Spätburgunder en Portugieser. Maar de wijnboeren in het zuiden van de Pfalz experimenteren er graag op los met ongebruikelijke rassen voor deze contreien zoals Sangiovese, Chardonnay, Shiraz en Merlot.
Met deze andere nieuwerwetse fratsen in de wijnkelder en op het etiket ontdoet de Südliche Weinstrasse zich van het imago dat zij alleen maar eenvoudige wijnen maakt. Maar topkwaliteit Riesling blijft voorbehouden aan het noorden, de Mittelhaardt. Vooral in de wijngaarden nabij Forst, Deidesheim en Wachenheim. De ondergrond, met zandsteen, lichtere kleisoorten en een flintje mergel, zorgt voor meer finesse en body in de wijn. Door leem, kalk en löss is de bodem in het zuiden zwaarder en vruchtbaarder. Je vindt hier met name de ‘burgunders’ die frissere, zachte wijnen geven.
Deze diversiteit in de Pfalz maakt het een interessante regio. Bovendien wordt er genoeg geproduceerd. Dus aan wijn geen tekort.