Roemeense wijngebieden

De Roemeense wijngaarden liggen verspreid over het land. Witte wijnen komen vooral uit het Noorden, rode wijnen voornamelijk uit het Zuiden. Er zijn enkele grote wijnregio’s, onderverdeeld in kleinere wijndistricten, die voor de aanduiding van de herkomst belangrijker zijn.

roemeense wijnregios

Transsylvanië

Op de steile hellingen in het bergachtige centrum van Roemenië worden frisse, vaak licht geparfumeerde witte wijnen geproduceerd. In de Middeleeuwen hebben zich in Transsylvanië veel Saksen gevestigd. Ze namen Midden-Europese druivenrassen mee, als de Pinot Gris, Welschriesling, Furmint en Muskat Ottonel. Ook de Sauvignon Blanc en de Chardonnay komen op redelijk grote schaal voor. Tarnave geldt als het belangrijkste wijndistrict van Transsylvanië.

Roemeens Moldavië

In de provincie Moldavië (niet te verwarren met het gelijknamige land) worden sinds mensenheugenis droge en zoete wijnen gemaakt met kruidige aroma’s. In de vroege Middeleeuwen liet koning Stefan cel Mare bruggen bouwen en wegen aanleggen, speciaal om de vermaarde wijn naar het buitenland te kunnen vervoeren. Beroemde wijnen hebben exotische namen als Busuioaca de Bohotin, Galbena en Odobesti. Er wordt wijn gemaakt van bekende Franse druiven maar ook van Fetească Neagră en van de vrij obscure Novac, Şarbă en Negru de Drăgăşani. In het Cotnari district wordt een gelijknamige beroemde dessertwijn geproduceerd.

Walachije

Het uitgestrekte, vlakke Zuiden van Roemenië is vooral bekend om zijn rode wijnen. Hier liggen de meeste wijngaarden van het land. De Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir en Sauvignon Blanc worden op grote schaal verbouwd. Ook inheemse druiven als de Fetească Neagră, Fetească Albă en de Tămăioasă Romaneasca (Muscat Blanc à Petits Grains) zijn populair. Van de laatste wordt een beroemde Roemeense zoete muskaatwijn gemaakt.

Dobrogea

Deze provincie ligt aan de Zwarte Zeekust. Murfatlar is als het belangrijkste district. Hoewel ook droge en halzoete rode wijnen van de Cabernet Sauvignon en de Pinot Noir op grote schaal te vinden zijn, is de regio gespecialiseerd in laat geoogste zoete wijnen. De zon schijnt overvloedig, terwijl de Zwarte Zee voor verkoeling zorgt. Ideale omstandigheden voor zogenaamde edele rotting. De bekendste zoete wijn uit Murfatlar is de mierzoete Hemakat.

Banat

In de 18de en 19de eeuw genoten de wijnen uit Banat een grote bekendheid aan het hof van de Weense keizer. Hier liggen onder andere de oeroude Recas wijngaarden en de beroemde, oorspronkelijk Hongaarse Miniş wijngaarden. In 1862 won de Rosu de Miniş de eerste prijs op een international wijnconcours in Londen. In die tijd werden de wijnen uit deze wijngaarden geëxporteerd naar Engeland, Nederland, Duitsland en zelfs de Verenigde Staten.

Crisana en Maramures

In de prachtige, ongerepte natuur van noordoost Roemenië worden uitstekende rode wijnen gemaakt, voornamelijk van de Kadarka, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Merlot. In dit deel van Roemenië wonen veel etnisch Hongaren en hun invloed op de wijncultuur is zichtbaar. Ook Welschiesling, Burgund Mare, Feteasca Regala, Furmint, Pinot Noir, Muskat Ottonel en Fetească Albă komen veel voor. Algemeen worden de rode wijnen van de Kadarka en de witte van de Furmint als de beste wijnen van de regio beschouwd.

© AndereWijn 2008 - 2024 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.