Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Top!

beoordeling

Bij Andere Wijn heb ik alleen maar geweldige ontdekkingen gedaan. Van harte aanbevolen.

Frénk van der Linden

Mijn aanrader: Gerovassiliou Malagousia Single Vineyard


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Saale-Unstrut

Wijn uit Saale-Unstrut

Saale-Unstrut is het meest noordelijke wijngebied van Duitsland. Het ligt in het voormalige Oost-Duitsland. De wijnen uit Saale-Unstrut zijn nauwelijks te verkrijgen in Nederland. Dat ligt niet aan de kwaliteit, die is sinds de val van de muur flink toegenomen. Driekwart van de wijnen zijn wit en fris van karakter, met de Müller-thurgau als koploper.

Saale-Unstrut, de meest noordelijke wijnregio van Duitsland, is gecentreerd rond de riveren Saale en Unstrut. De wijngaarden van dit gebied lagen achter de Berlijnse Muur. Tot de val van de Muur werd er niet geïnvesteerd in viticultuur en vinificatie en dat plaatste de kwaliteit van wijn op achterstand. Maar gelukkig, Saale-Unstrut heeft de afgelopen jaren een gestaag herstel beleefd en voorziet nu in geraffineerde wijnen.

De enige uitdaging blijft het klimaat. Op de bodem is niets aan te merken; zandsteen en kalkrijke bodems die de warmte vasthouden. Het droge landklimaat wordt hier en daar ‘verzacht’ door gebergte en water. Het Harzgebergte en het Thüringenwoud bieden de wijngaarden op de steile hellingen langs de rivieren enige beschutting. Maar het zijn de wijnstokken in de valleien die het best beschermd zijn tegen de meedogenloze vorst in de lente en winter. Bovendien profiteren zij ook van constantere en hogere temperaturen.

Een geleidelijke overgang van zomer naar winter ontbreekt. Nog voordat de herfst kan voorzien in een langer rijpingsseizoen, treedt Koning Winter in. Geen extra rijpheid voor de druiven; geen wijnen met de kwalificatie ‘spätlese’ of ‘auslese’.

Niet getreurd, gewoon rijpe druiven zijn goed genoeg voor wijnen met finesse en frisse zuren. Hoewel meer dan 30 druivenrassen in Saale-Unstrut zijn te vinden, zijn vroegrijpende druivenrassen zoals de Müller-Thurgau, Silvaner, Riesling en Weissburgunder populair in dit droge landklimaat. Müller-Thurgau, het meest geplante ras, neemt ruim 19% van de totale aanplant voor zijn rekening. Het produceert lage opbrengsten waardoor de wijnen concentratie behouden.

Van de 735 hectare wijngaard in Saale-Unstrut is maar een kwart aangeplant met blauwe druivenrassen zoals Dornfelder, Portugieser en Spätburgunder. Je bent één van de gelukkigen als je deze wijnen tegenkomt!

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.