Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Top!

beoordeling

Bij Andere Wijn heb ik alleen maar geweldige ontdekkingen gedaan. Van harte aanbevolen.

Frénk van der Linden

Mijn aanrader: Gerovassiliou Malagousia Single Vineyard


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Sachsen

Wijn uit Sachsen

Sachsen is het meest oostelijke wijngebied van Duitsland en goed voor niet meer dan 1% van de Duitse wijnproductie. Je zult wijnen uit Sachsen hier dan ook niet snel aantreffen. Vind je er toch eentje, dan is het misschien wel een wijn van de zeldzame Goldriesling of van de Elbling druif.

Het laatste wijngebied in het oosten van Duitsland, bezien vanaf het westen, is Sachsen. Net als in Saale-Unstrut krijgen de wijngaarden na de Val van de Muur weer de aandacht die ze nodig hebben om leuke wijnen te produceren. Dat het terroir er geschikt voor is, wisten ze al in de 12e eeuw.

Wijnbouw concentreert zich met name op de noordoostelijke heuvels langs de Elbe. De voordelen van water nabij wijngaarden zijn ook hier merkbaar. De Elbe reflecteert het zonlicht en houdt warmte vast. Dat is ook wel nodig met een landklimaat. De zomer kent voldoende warme dagen. Maar de strenge vorst in de wintermaanden heeft de potentie om opbrengsten van de wijnstok te reduceren. Goed voor de concentratie. Gelukkig zijn er ook voldoende gebergten in de omgeving van de Elbe om de invloed van de winter iets te matigen.

De wijnen uit Sachsen hebben een iets lagere zuurgraad dan de wijnen uit Saale-Unstrut. Wel zijn ze iets neutraler wat betreft aroma’s.
De witte druivenrassen hebben de overhand met de Müller-Thurgau voorop, gevolgd door Riesling en Weissburgunder. Een uniciteit in Sachsen is het druifje ‘Goldriesling’. Het is een kruising tussen Riesling en Courtillier Musqué, die zijn oorsprong vindt in de Franse Elzas. Frisse wijnen, exotisch fruit en een zweem van muskaat.

Een andere, niet alledaagse druif is de Elbling. Alleen in de Moezel kijken ze niet van deze druif op, die verwerkt wordt tot lichte, stille of mousserende wijnen. Naast het vrolijke, niet heel complexe wit, worden ook rode wijnen gemaakt van Spätburgunder, Früburgunder en Portugieser.

In de schappen van de supermarkt zul je deze wijnen niet snel aantreffen. Met maar 1% van de totale Duitse wijnproductie, zijn wijnen uit Sachsen vrij schaars.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.