Tsjechische wijn

Tsjechische wijn kopen

Tsjechië is een van de minst bekende wijnlanden van Europa. Er wordt al sinds de vroege Middeleeuwen wijn gemaakt. Vooral in het zuidelijke Moravië, aan de grens met Oostenrijk. Met dat land zijn er veel gelijkenissen, zoals de druiven die gebruikt worden. Tsjechische wijn kopen in Nederland is niet eenvoudig. Het aanbod is zeer beperkt. Je kunt bij ons 11 Tsjechische wijnen kopen. Bekijk deze door op de knop hierboven te klikken. Wil je meer weten over wijn uit Tsjechië dan vind je hieronder meer informatie.

De wijnbouw is door de Romeinen al in de vierde eeuw in het huidige Tsjechië geïntroduceerd. In de Middeleeuwen waren de Boheemse wijnen, uit de buurt van Praag, zelfs vrij beroemd in Europa. Er is de nodige gelijkenis met Oostenrijk. Historisch gezien niet zo vreemd, want beide maakten eeuwenlang deel uit van het zelfde keizerrijk. Bovendien wordt de Tsjechische wijn vooral in het zuidelijke Moravië gemaakt, tegen de grens met het Oostenrijkse wijndistrict Weinviertel.

Maar toen Tsjechië achter het IJzeren Gordijn verdween is de wijnbouw in de klad geraakt. Tegenwoordig wordt er met veel inzet en passie geprobeerd de 19.000 hectare wijngaarden nieuw leven in te blazen. Langzaam en gestaag wordt het imago van de Tsjechische Republiek, dat bekend staat om 'bier', verrijkt door wijn. De productie van relatief kwaliteitswijn staat nog in de kinderschoenen, maar het begint de laatste jaren te komen. Het helpt ook dat de Tsjechen, de grootste afnemers van wijn uit eigen land, kritischer worden en steeds hogere kwaliteit eisen.

Witte druiven

Driekwart van de Tsjechische wijnen is wit. De populaire witte druiven vind je ook in de nabij gelegen Oostenrijkse wijngaarden: Ryzlink Vlasšký (Welschriesling), Ryzlink Rýnský (Rijn Riesling), Müller-thurgau, Veltlínské Zelené (Grüner Veltliner), Rulandské Bílé (Pinot Blanc) en Tramin Červiný (Roter Traminer). De Tsjechen hebben in de tweede helft van de vorige eeuw driftig geëxperimenteerd met het kruisen an allerlei druivenrassen. De tegen ziektes resistente, opvallende Malveria is daar een resultaat van.

Rode druiven

De rode wijnen uit Tsjechië zijn meestal zacht en elegant. Ook de rode Tsjechische wijn wordt gemaakt van druiven die we vooral uit Oostenrijk kennen: Svatovavřinecké (St. Laurent), Zweigelt, Modrý Portugal (Portugieser), Frankovka Modra (Blaufränkisch) of Rulandské Modré (Pinot Noir).

Tsjecho-Slowaakse kruisingen

Het voormalige Tsjecho-Slowakije heeft een actief beleid gevoerd in het kruisen van druiven. De inspanningen waren voornamelijk gericht op het kweken van tegen ziektes resistente druiven, die bestrijdingsmiddelen overbodig maakten. Dat heeft enkele typisch Tsjechische druiven opgeleverd. De bekendste is de blauwe André, net als de Zweigelt een kruising tussen Blaufränkisch en St. Laurent. Maar wat bij de Zweigelt de 'vader' is, is de 'moeder' van de André en vice versa. Een relatief onbekende witte Tsjechische kruising is de Malverina, tot stand gebracht door de Tsjechische wijnmaker/bioloog Michlovský, die ook de Laurot druif kweekte. De Cabernet Moravia is de 'Tsjechische Cabernet', een kruising tussen Cabernet Franc en Zweigelt.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.