Wijn uit Württemberg
Het Zuid-Duitse Württemberg is één van de weinige Duitse wijnregio's waar voornamelijk rode wijn wordt gemaakt. Het is hier dan ook warmer dan elders. Daardoor kunnen blauwe druiven als Trollinge en Lemberger hier tot volle rijpheid komen. Je vind bij ons zelden wijnen uit Württemberg. Jammer, want er komen leuke curiosa vandaan, zoals de bleekrode Schillerwein.
Alsof het water is... Zo graag drinken de bewoners van Württemberg de lichte, sappige rode wijnen gemaakt van Trollinger (ook wel Schiava of Vernatsch genoemd). Een druivenras dat zelden elders dan in deze streek rond Stuttgart geplant is. Maar er is nog meer waarmee Württemberg zich onderscheidt.
Württemberg ligt relatief zuidelijk en dat is ook te merken aan het klimaat. Bovendien beschermen het Zwarte Woud en het hooggebergte van de Zwabische Jura het wijnareaal tegen koude luchtstromen en overvloedige regenval. De wijnstokken op de hellingen kijken uit over de rivier de Neckar en haar zijrivieren. Die op de Neckar worden op hun plek gehouden door terrassen. Zo steil is het hier. En dus bewerkelijk. Dat is terug te zien aan de prijzen van deze wijnen.
Het is aangenaam warm in deze valleien, ook door de warmtevasthoudende bodems. Bovendien duurt het groeiseizoen lang waardoor blauwe druivenrassen met 70% de wijngaarden domineren. Veel lokale specialiteiten. Naast de Trollinger, staan Schwarzriesling (in de Champagne beter bekend als Pinot Meunier), Lemberger (in Oostenrijk beter bekend als Blaufränkisch) en Spätburgunder aangeplant. Riesling staat op nummer twee als meest aangeplante druif.
Rotling en Schillerwein
Deze regio heeft nog een derde categorie wijn: rotling. Het is een wijn gemaakt van witte en rode druivenmost waardoor de uiteindelijke wijn bleek tot lichtrood is. In Württemberg worden deze roséwijnen aangeduid met de term ‘Schillerwein’, vernoemd naar de schrijver Friedrich Schiller die in deze streek geboren is.
De wijnen uit Württemberg zijn inmiddels te verkrijgen in heel Duitsland. Dat was wel eens anders. De lokalen dronken graag hun eigen vergiste druivensapjes. Nog steeds, maar de opmars van dit sapje in de rest van Duitsland vindt gestaag plaats. Hoogtijd dat deze wijnen veelvuldig over de grens te krijgen zijn.