We gaan naar Slovenië!

Op vrijdag 9 april om 19:30 organiseren we een online wijnproeverij met Peter Stegovec van Vina Sveti Martin! De familie Stegovec maakt al vijf generaties lang wijn van lokale druivenrassen in Primorje. Een gebied vlakbij de Adriatische kust, waar wijngaarden op de glooiende heuvels van de Vipava Vallei liggen. Verfijning, zuiverheid en het terroir kenmerken de wijnen van Sveti Martin. Wijnmaker Peter vertelt ons alles over het leven als wijnmaker in Slovenië.

Bestel nu het Wijnproefdoosje Sveti Martin en proef mee met de virtuele wijnproeverij me Peter Stegovec. Omdat we dat betaalbaar willen houden, krijg je 18% korting op dit Wijnproefdoosje:

- Rebula 2018, gemaakt van de druif Rebula

- Rosé 2019, gemaakt van Merlot en Barbera druiven

- Barbera 2018, gemaakt van Barbera

Het enige wat je hoeft te doen is de glazen in te schenken en je mee te laten voeren naar de Vipava Vallei vanaf de bank.

Hoe werkt het?

1. Bestel het Wijnproefdoosje Sveti Martin met drie flessen wijn (0,75l) voor 39,95

2. Je ontvangt de link naar de Zoom Wijnproeverij met van vrijdag 9 april

3. Het Wijnproefdoosje Sveti Martin wordt een paar dagen later bij je thuisbezorgd. (Bestel op tijd, gezien de drukte bij de bezorgdiensten!)

4. En dan is het eindelijk 9 april, 19:30! Zit klaar met je wijnglazen, glaasje water en eventueel borrelhapjes

5. Klik op de link die je eerder via de e-mail ontving. En voilà, je hebt een Sloveneense wijnmaker op bezoek die je alle ins and outs over wijn maken in Slovenië vertelt

6. De sessie met Peter duurt 60-90 minuten en er wordt Engels gesproken.

In 1880 kocht Peter Stegovec een wijngaard in de Vipava Vallei in het Westen van Slovenië. Vijf generaties later maakt zijn naamgenoot Peter nog steeds wijnen uit dezelfde wijngaard. Hij werkt biologisch, maar zonder certificaat. Wars van trends maar volgens de tradities van zijn familie. Wit en oranje van Pinela, Zelen en Rebula druiven. En rood van Barbera en Merlot. De oranje en rode wijnen van Peter Stegovec worden spontaan vergist en niet gefilterd. Handschrift van deze wijnmaker is zuiverheid en verfijning.

De zoon en kleinzoon van oprichter Peter Stegovec stierven jong. Ze lieten wel nageslacht maar geen uitbreiding van de wijgaarden na. Achterkleinzoon Boris deed dit wel. Stapje voor stapje kocht hij nieuwe wijngaarden de glooiende heuvels in het hart van de Vipava Vallei. Momenteel zo'n zes hectare in totaal. Boris' zoon Peter is de huidige wijnmaker. Zijn kelder staat in het dorpje Sveti Martin, waar het wijngoed naar vernoemd is.

De wijngaarden profiteren van matiging door de winden vanaf de Middellandse Zee die hemelsbreed niet ver is. Peter heeft er witte Pinela, Zelen en Rebula druiven staan en rode Barbera en Merlot. Daar maakt hij mousserende en stille witte wijn van, oranje wijn, rode wijn en zoete wijn van ingedroogde druiven. Peter werkt biologisch in de wijngaard. Hij heeft er voor gekozen de wijngaarden niet te laten certificeren. Dat brengt een hoop kosten en bureaucratische rompslomp met zich mee.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.