In Zuid-Frankrijk is de Cinsault een vrij alledaagse druif. Dikwijls belandt hij in een blend met Mourvèdre of Syrah. Een rode wijn van enkel Cinsault, dat is minder gewoontjes. Elisabeth en Francois Jourdan doen het anders. Zij maken juist wel een 'mono cépage', van oude stokken.
Die ruikt en smaakt naar besjes en kersjes. Hij komt door dat frisse fruit aanvankelijk vrij licht over, maar dat is schijn die bedriegt. Behalve opgewekt is deze Cinsault kruidig en best stevig. Hij heeft een goede structuur en tannine in de afdronk. Klassiek Frans, maar toch net even anders.
In de uitgestrekte Languedoc, pal aan de Middellandse Zee, werd eind 20ste eeuw een grote hoeveelheid dubieuze tafelwijn gemaakt. Dat is de afgelopen jaren enorm veranderd. De Languedoc is tegenwoordig één van de innovatiefste wijnregio's van Frankrijk. De Languedoc wordt wel 'De Nieuwe Wereld' van Frankrijk genoemd. De kwaliteit is in enkele jaren spectaculair vooruit gegaan. Lees verder over Languedoc >>
Jonge wijn van de Cinsault druif is aromatisch, met zacht fruit in de mond. In Frankrijk wordt Cinsault meestal gemengd met andere, extravertere druiven als Mourvèdre of Syrah. Cinsault geeft zulke blends wat meer balans. Je ziet hem ook veel in Libanon en in Zuid-Afrika. Lees verder over de Cinsault druif >>
Land: | Frankrijk |
Appellation: | Pays du Gard IGP |
Streek: | Languedoc |
Druif: | Cinsault |
Wijnmaker: | Elisabeth & Francois Jourdan |
Alcohol: | 13,0% Vol. |
Drinktemperatuur: | 16° C |
Op dronk: | 2019 - 2023 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Bij deze Cinsault mag best een vettig gerecht geserveerd worden; probeer Pekingeend maar eens |
DEZE WIJN ZIT NIET MEER IN ONS ASSORTIMENT