Voor hun Premium hebben de Georgische wijnmakers van Khareba de Saperavi druiven laat en dus zeer rijp geplukt. Die rijpheid levert een wijn op die goed aansluit bij wat veel West-Europese wijndrinkers lekker vinden en deze fles is internationaal dan ook flink in de prijzen gevallen.
Het rijpe rode fruit stuift uit het glas en geeft de tong een warm bad van kersen en bramen. Voeg daar nog wat kruidigheid van laurier en noten aan toe en we hebben een heuse Georgische publiekslieveling. Niet voor niets goud op het Concours Mondial in Brussel.
Harold Hamersma (NRC): 8,5
Opvallend verschillend van de overige Georgiërs die ik proefde voor deze Grote Hamersma. Houdt het midden tussen Beaujolais en Chileense Cabernet Sauvignon. Uitbundig feestende kersen en zwarte bessen. Opgepoetst zomerfruit. Is het een Georgische, dan is ze roodharig, zonder snor, geëpikeerde wenkbrauwen zelfs. Hoe zit het met de bikinilijn? Ook goed. Want opwaaiende zomerjurk. Lekker kortom. Koeler drinken. Kijk aan, na de volgende bocht is er een fijn schaduwplekje.
Perswijn Proefpanel: Zeer goed/Uitstekend
Confiture, bosbessen, krachtig, warm en smaakvol, rijp en intens, zachte tannine.
Khareba is een niet bepaald kinderachtig Georgisch wijnhuis. Een team van Georgische en West-Europese experts heeft het bedrijf de afgelopen volledig gemoderniseerd en is verantwoordelijk voor de productie van twintig verschillende wijnen. Ze hebben een gemeenschappelijk doel: topwijnen maken voor de internationale markt, maar met het behoud van de unieke Georgische identiteit. Lees verder over Khareba >>
Meer dan 60% van de Georgische wijn wordt in Kachetië gemaakt. De wijngaarden liggen in valleien aan de oevers van de Alazani en de Iori rivier. In het uiterste Oosten van Georgië, aan de voet van de Kaukasus. De meeste wijnhuizen zijn relatief kleinschalig. Kachetische wijnen worden gemaakt onder de naam van de plaatsen waar ze oorspronkelijk vandaan komen zoals de Mukuzani, Kindzmarauli, Tsinandali, Napareuli en Khashmi. Lees verder over Kachetië >>
De Saperavi druif geeft krachtige rode wijnen, die vaak lang kunnen liggen. Zowel de schil als het vruchtvlees is rood van kleur en dat komt zelden voor. Droge wijnen van de Saperavi hebben een stevig en kruidig karakter met tonen van leer, laurier en veel rijp rood fruit. Lees verder over de Saperavi druif >>
Land: | Georgië |
Streek: | Kachetië |
Druif: | Saperavi |
Wijnmaker: | Khareba |
Alcohol: | 14,5% Vol. |
Op dronk: | 2013 - 2018 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Rood vlees, gekruide worst (bijvoorbeeld salami). |
DEZE WIJN ZIT NIET MEER IN ONS ASSORTIMENT