Op het etiket heeft de wijnmaker een fors geschapen ram gezet. Doet vermoeden dat we hier met een mannelijke wijn te maken hebben. Dat blijkt te kloppen. Woorden als 'stoer', 'stevig' en 'dierlijk' duiken op in onze proefnotities...
In de neus is ie iets peperig en animaal. Daarop volgen intens gestoofd fruit en zwarte olijven. Sappig en droppig, hartig, peperig, en met ruige tannine. Een wijn met ballen, die je goed kunt combineren met gegrild rood vlees of een gekruide stoofschotel.
Harold Hamersma (NRC): 8-
Het was me aanvankelijk niet opgevallen, maar de importeur wijst ons erop dat er een 'fors geschapen' ram op het etiket staat. En inderdaad, het moet gezegd. De naam van de producent, Koncho & Co, vertaalt in het oud-Georgisch naar 'kruis'. Dat verklaart het, lijkt me. Over naar de wijn. Niet de meest karakteristieke. Doet eerder klassiek Frans aan. Met een opvoeding van anderhalf jaar op Frans eiken proef je van de lokale sterdruif separatie niet veel typerends meer. Zacht aangenaam fruit, met een forse leercurve. Of zoals de importeur het beschrijft: een wijn met ballen.
Perswijn Proefpanel: Zeer goed/Uitstekend
Kruidig, peperig en breed, rijp en intens, machtig en heftig, goede tannine.
Koncho is gevestigd in een zeventiende eeuws kasteel bij het stadje Kvareli in het uiterste Oosten van Georgië. De wijngaarden meanderen in de groene valleien tussen de heuvels aan beide zijden van de rivier. Een prachtig groen en fotogeniek landschap. Lees verder over Koncho & Co >>
Meer dan 60% van de Georgische wijn wordt in Kachetië gemaakt. De wijngaarden liggen in valleien aan de oevers van de Alazani en de Iori rivier. In het uiterste Oosten van Georgië, aan de voet van de Kaukasus. De meeste wijnhuizen zijn relatief kleinschalig. Kachetische wijnen worden gemaakt onder de naam van de plaatsen waar ze oorspronkelijk vandaan komen zoals de Mukuzani, Kindzmarauli, Tsinandali, Napareuli en Khashmi. Lees verder over Kachetië >>
De Saperavi druif geeft krachtige rode wijnen, die vaak lang kunnen liggen. Zowel de schil als het vruchtvlees is rood van kleur en dat komt zelden voor. Droge wijnen van de Saperavi hebben een stevig en kruidig karakter met tonen van leer, laurier en veel rijp rood fruit. Lees verder over de Saperavi druif >>
Land: | Georgië |
Streek: | Kachetië |
Druif: | Saperavi |
Wijnmaker: | Koncho & Co |
Alcohol: | 14,5% Vol. |
Op dronk: | 2013 - 2025 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Deze stevige Georgiër kun je het beste combineren met een stevige stoofschotel of gegrild rood vlees |
DEZE WIJN ZIT NIET MEER IN ONS ASSORTIMENT