In de zeventiende eeuw was de zoete Tokaj Aszú de meest gewilde en duurste wijn ter wereld. De Franse excentrieke zonnekoning Louis XIV was er verzot op. Hij doopte hem tot "Koning der wijnen. Wijn der koningen". De duurste wijn is het gelukkig niet meer. Maar gewild is hij nog steeds. Bij de liefhebbers van dessertwijnen waar je uren aan kan nippen.
Voor die fijnproevers komt er in dit halve literflesje een scala aan geuren en smaken voorbij. Van zoete dadels, honing en rijpe perzik tot gedroogde abrikozen en karamel. Tegenover al dat zoet staan de frisse zuren van sinaasappel, passievrucht en mango. Ze komen samen in een onwaarschijnlijk lange afdronk. Zo gek was Louis XIV dus nog niet.
Simon Gerardus uit Amsterdam: 10
Hemels? Niemand weet hoe de hemel smaakt, maar het delicate zoet in toom gehouden door subtiel, ragfijn zuur brengt je in hoger sferen. Een retourtje hemel graag!
zondag 14 januari 2018Sauska Winery is een ambitieus project van Christian Sauska. Voordat hij in de wijn ging had Christian een succesvolle carrière in de Verenigde Staten. Maar het moederland bleef roepen. Sauska is altijd overtuigd geweest van de potentie van de Hongaarse wijnbouw. Toen steeds meer Hongaarse wijnmakers er aan het eind van de 20ste eeuw in slaagden internationale topklasse te maken, was Christian definitief om. Kosten noch moeite spaarde hij om een internationaal topmerk neer te zetten. Lees verder over Sauska >>
De oudste wijn appellatie ter wereld ligt niet in Frankrijk, maar hier in Oost-Hongarije. In de zeventiende eeuw doopte de Franse koning Louis XIV zijn favoriete zoete Tokaji wijn tot "Wijn der Koningen, Koning der Wijnen". De Hongaarse Tokaj was in deze tijd de duurste wijn ter wereld.
De afgelopen jaren zijn droge witte wijnen uit Tokaj in opkomst. Droge Furmint is het populairst. Een andere trend is de Late Harvest Tokaji. Fris gemaakte edelzoete wijn van laat geoogste druiven. Lees verder over Tokaj >>
Droge wijnen van de Furmint zijn fris en pittig. Ze kunnen verschillende 'karakters' hebben. Van droog, kruidig en pittig tot sappig met peer en een hint van marsepein en kaneel. Furmint is vooral bekend als ingrediënt van zoete Hongaarse Tokaj. Lees verder over de Furmint druif >>
Land: | Hongarije |
Streek: | Tokaj |
Druif: | Furmint |
Wijnmaker: | Sauska |
Alcohol: | 11,0% Vol. |
Op dronk: | 2006 - 2028 |
Inhoud: | 500 ml. |
Sluiting: | Kurk |
DEZE WIJN ZIT NIET MEER IN ONS ASSORTIMENT