Wijn van Canicattì
Canicattì is een veertig jaar oude wijncoöperatie uit het hart van Sicilië. Zo'n 480 wijnboeren werken samen aan moderne Siciliaanse wijnen die herkenbaar Siciliaans zijn én aantrekkelijk voor een internationaal publiek. Daar slagen ze goed in en dat is mede te danken aan de ingrijpende modernisering die de coöperatie in de afgelopen jaren heeft ondergaan.
De samenwerkende wijnboeren cultiveren bij elkaar 1.000 hectare wijngaarden in een glooiend landschap midden op Sicilië. Het is er kurkdroog, wat de druiven dwingt om hun wortels metersdiep in de grond te steken. Die grond bevat veel mineralen als zwavel en kalk. Dat zuigen de druiven op en dat geeft de wijnen van Canicattì een herkenbaar Siciliaans karakter.
De boeren zijn erop gebrand goede kwaliteit te leveren en dat doen ze door de opbrengst per hectare laag te houden en nauwgezet bij te houden wanneer welke wijngaard moet worden geoogst. In de wijnkelders van de coöperatie worden de druiven apart vergist en geblend tot wijnen van verschillende kwaliteitsniveaus. De coöperatie heeft de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd. Vroeger werd de wijn vergist in grote cementen bakken. Tegenwoordig gaan de meeste wijnen in moderne, temperatuur-gereguleerde stalen tanks. De beste rode wijnen van het huis worden gerijpt in eikenhouten vaten.
De coöperatie beschikt over een grote variëteit aan druivenrassen. Typisch Siciliaanse als Catarratto, Inzolia, Grillo, Nero d'Avola, Nerello Mascalese, Nero Cappuccio en internationale rassen als Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Syrah en Merlot. Wij vinden de wijnen van de inheemse Siciliaanse druiven het meest interessant.