Macedonian Royal Reserve

Stobi

druivensoorten Kratošija

Bekijk deze wijn >>

6,75

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Stevige robuuste wijnen met lange afdronk!

beoordeling

Nicolaas Berling

Mijn aanrader: Burrowing Owl Cabernet Franc


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn van Stobi

Stobi is een vrij nieuw, ambitieus, grootschalig en modern wijnhuis uit Macedonië. Stobi maakt rode als witte wijnen van zowel inheemse Macedonische als internationale druiven. Stobi heeft flink geïnvesteerd in kelderapparatuur en werkt samen met Italiaanse wijnexperts. Met succes, want de wijnen van Stobi vallen internationaal goed in de smaak.

stobi wijn

Stobi heeft maar liefst 12.000 hectare wijngaarden in beheer in Tikvesh, in de central Povardarie regio. Ze liggen in het dal van de Vardar rivier. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot wel 40°C, maar ‘s avonds verkoelt een wind uit het Noorden de wijnstokken. Een groot deel van de druiven wordt verkocht. Voor haar eigen wijnen selecteert Stobi de beste druiven uit ongeveer 600 hectare wijngaarden. Op de etiketten zijn Romeinse mozaïeken afgebeeld die in de omgeving zijn opgegraven.

De belangrijkste blauwe druif uit de region is door Stobi op grote schaal aangeplant: de Vranec. Een karakteristieke balkandruif die donkerrode, geconcentreerde rode wijn geeft. Daarnaast staat Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc en Shiraz, die het in dit bijzondere terroir opvallend goed doen.
Wit van Stobi wordt eveneens gemaakt van lokale druiven als Zhilavka, Zhupljanka en bekendere soorten als Riesling, Muscat Ottonel, Welschriesling en Chardonnay.

Voor een Macedonisch wijnbedrijf als Stobi is het een uitdaging om internationale liefhebbers te overtuigen. Macedonische wijn is nu eenmaal vrij onbekend en onbekend maakt dikwijls onbemind. Stobi heeft er daarom voor gekozen om samen te werken met gerenommeerde Westerse consultants en onderzoeksinstituten. In de kelders staat moderne apparatuur uit Duitsland en Italië. Kortom, Stobi heeft niets aan het toeval over gelaten.

De resultaten zijn veel belovend. Wijnen van Stobi vallen in het Westen dikwijls in de prijzen. Ze zijn toegankelijk, zuiver en goed gemaakt. Wij vinden vooral de wijnen van de inheemse Macedonische druivenrassen interessant.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.