Tikveš Temjanika

Tikveš Winery

druivensoorten Gele Muskaat

Bekijk deze wijn >>

10,-

 bestellen Winkelwagen

Tikveš Rkaciteli

Tikveš Winery

druivensoorten Rkatsiteli

Bekijk deze wijn >>

10,-

 bestellen Winkelwagen

Bela Voda

Tikveš Winery

druivensoorten Plavac Mali en Vranec

Bekijk deze wijn >>

26,-

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is woensdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

goed

beoordeling

lekker zwoel, maar toch pittig

Reinout

Mijn aanrader: Mosmieri Saperavi Premium


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn van Tikveš Winery

Tikveš Winery is één van de grootste en zeker toonaangevende wijnproducenten van Macedonië. Het wijnhuis is genoemd naar de Tikveš regio in Macedonië. De belangrijkste wijnregio van het land. Tikveš Winery is in 2003 geprivatiseerd en sindsdien is er veel veranderd: een nieuwe manier van werken, een compleet gemoderniseerde kelder, betrokkenheid van buitenlandse oenologen en wijnen die 94 Parker punten scoren.

wijnen van Tikveš Winery kopen

De geschiedenis van Tikveš Winery gaat terug tot 1885. Er zijn documenten gevonden die aantonen dat er in de regio toen al wijnen (in flessen) werden gebotteld die Tikveš als herkomstaanduiding hadden. De Tikveš Winery als bedrijf - zoals we die nu kennen - bestond nog niet, maar uiteraard grijpen de wijnmakers graag terug op hun roemruchte verleden en vermelden zij daarom 'since 1885' op het label.

Aan het begin van de twintigste eeuw werden de wijngaarden van Tikveš net als die elders in Europa verwoest door de druifluis plaag. Ze werden opnieuw aangelegd met Amerikaanse (resistente) stokken en in de jaren dertig van de vorige eeuw was de productie zelfs groter dan ooit tevoren. De wijnen werden in de hele Balkan regio verkocht, en zelfs daar buiten, tot aan Griekenland en Egypte.

Na de Tweede Wereldoorlog werden de Macedonische wijnhuizen genationaliseerd en samengevoegd tot één groot, nationaal wijnbedrijf. Dit staatsbedrijf werd Tikveš genoemd. Het werd de grootste wijnproducent van Zuidoost Europa. Jarenlang was Tikveš een begrip in heel Joegoslavië; vrijwel alle wijn die in het land verkrijgbaar was werd door haar geproduceerd. Kwantiteit werd belangrijker dan kwaliteit en dat ging zelfs zo ver dat in 1984 het plaatselijke zwembad gebruikt moest worden omdat de kelders van het wijnhuis de enorme hoeveelheid druiven niet meer aan kon.

In 2003 was de oorlog op de Balkan voorbij en werd Tikveš Winery verkocht aan een groep investeerders. Die pakten de zaken grondig aan. De bedrijfsfilosofie ging compleet op de schop. Kwaliteit werd belangrijker dan kwantiteit en dat betekende onder andere dat het bedrijf controle over het hele productieproces nam. Vanaf het planten en beheren van de druivenstokken tot en met het bottelen van de wijn. Buitenlandse experts werd ingevlogen om samen met de eigen wijnmakers de beste wijnen uit het Tikveš terroir te maken. Sindsdien zijn ze toonaangevend voor de Macedonische wijn. Belangrijke mijlpaal was dat Tikveš Winery in 2008 bij de 30 meest innovatieve wijnhuizen ter wereld werd aangemerkt. Minstens zo belangrijk was de score van 94 punten die Tikveš Winery in 2011 van 's werelds meest invloedrijke wijncriticus Robert Parker ontving voor haar topwijn: de Bela Voda.

Sindsdien zijn meer dan 50 medailles gevolgd. Tikveš Winery wordt internationaal gewaardeerd als een kwaliteitsproducent die trouw is gebleven aan de wijncultuur van de eigen regio en haar wijnen veelal maakt van plaatselijke druiven als de Temjanika, Vranec, Plavac Mali, Belan en Smederevka.

© AndereWijn 2008 - 2019 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.