Wijn van Zagreus Winery
Zagreus is een uiterst modern wijnhuis uit Bulgarije dat strikt biologisch werkt. Ze maken moderne, goede rode wijnen van zowel inheemse als internationale druiven. De 120 hectare wijngaarden worden door het wijnhuis zelf beheerd. Het wijnmaken staat onder leiding van drie Bulgaarse dames die niet van plan zijn om concessies te doen aan de kwaliteit van hun wijnen.
Zagreus Winery is gesticht in 1998. Haar wijngaarden bevinden zich in de regio Tracië in het zuiden van Bulgarije. Een regio met donkerrode bodem, warme zomers met veel zonne-uren en koude winters. Zagreus Winery is een zeer modern bedrijf dat beschikt over de modernste kelderapparatuur.
Het is veelzeggend dat de drie vrouwelijke wijnmakers van Zagreus - Tanja Stevanova, Donika Kaneva en Maria Alexieva - bewust hebben ingezet op biologische wijnbouw. Sinds 2003 zijn hun wijnen officieel gecertificeerd als biologisch. Er worden geen pesticiden of kunstmest gebruikt, geen kunstmatige stoffen toegevoegd en een minimale hoeveelheid sulfiet toegevoegd om de houdbaarheid van de wijnen te borgen. Dat biologisch werken is arbeidsintensief, maar voor de dames van Zagreus is het een principe-kwestie.
Zagreus heeft inmiddels 120 hectare aan wijngaarden in gebruik. Ze hebben gekozen voor blauwe druivenrassen die goed gedijen in het klimaat van de regio: Mavrud, Cabernet Sauvignon, Syrah en Merlot. Ze worden naar verschillende Europese landen geëxporteerd.