Moldavische wijngeschiedenis

Moldavische wijn wordt al bijna 5.000 jaar wijn gemaakt. Haar wijngeschiedenis behoort tot de oudste van de wereld. In de 19e eeuw beleefde de wijnindustrie haar grootste hoogtepunt. Plaatselijke druivenrassen inmiddels, zeker voor de export, plaats geruimd voor bekende Franse rassen. Moldavië komt langzaam maar zeker terug in de internationale wijnwereld.

cricova

De wijnbouw kende een bloeiperiode tijdens het beroemde koningschap van Stefan cel Mare in de 14e en 15e eeuw. Hij verbeterde de kwaliteit van de wijn en stimuleerde de import van druivenrassen uit andere landen. Tijdens de erop volgende drie eeuwen van Turks Ottomaanse heerschappij kende de druiventeelt een terugval. Wijn was bij de Islamitische wet verboden.

In de 18e eeuw werd op grote schaal wijn gemaakt maar veelal voor plaatselijk gebruik. In de 19e eeuw beleefde de wijnindustrie haar grootste hoogtepunt. Wijnboeren werden actief door de regering ondersteund en in 1837 bereikte de wijnproductie 10 miljoen liter. Wijnboeren produceerden Moldavische wijnen als de Negru de Purcari en de Romanesti waarmee ze internationale faam maakten. De reputatie van Moldavië als producent van zeer verfijnde wijnen was gevestigd.

Aan het einde van de 19de eeuw bracht de phyloxera bacterie de wijnbouw grote schade toe. Pas in 1914 lag in Moldavië weer Rusland's grootste oppervlakte aan wijngaarden. Helaas werd veel door twee wereldoorlogen vernietigd. In de daarop volgende Sovjettijd werden de wijngaarden weliswaar hersteld maar was er sprake van massaproductie - en kwaliteitsproductie op beperkte schaal voor het Kremlin.

Aangetrokken door de voor wijnbouw ideale klimatologische omstandigheden trokken diverse buitenlandse investeerders en deskundigen kort na de Moldavische onafhankelijkheid in 1989 het land in. Tegenwoordig zijn meer dan 120 wijnbedrijven actief in Moldavië.

Plaatselijke druivenrassen hebben meestal, zeker voor de export, plaats geruimd voor bekende veelal Franse rassen.  Veel wijnhuizen zijn aanzienlijk gemoderniseerd. Moldavië komt langzaam maar zeker terug in de internationale wijnwereld. De toonaangevende wijnhuizen slagen er in opmerkelijk goede kwaliteit te leveren. Maar op het gebied van marketing valt nog een inhaalslag te maken.

stefan cel mare

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.