Zwitserse wijn

Zwitserse wijn kopen

Zwitserland is misschien wel het onbekendste wijnland van West-Europa. Er wordt al lang wijn gemaakt. Goede wijn zelfs. Uit prachtige wijngaarden en dikwijls van unieke druivenrassen. En toch kennen we de Zwitserse wijn in onze contreien vrijwel niet. De reden is simpel. Amper een procentje van de Zwitserse wijn gaat de grens over. De Zwitsers hebben dorst, ze drinken alles zelf. Reden te meer om de Zwitserse wijn te ontdekken, want dit land kent nog veel mooie wijngeheimen.

Van oudser drinken de Zwitsers vrijwel alle wijn uit hun land zelf op. Veel lust onder de wijnmakers om hun wijnen te exporteren is er niet, de noodzaak ontbreekt simpelweg. Sterker, de Zwitsers importeren ook nog eens bijna de helft van hun consumptie omdat de nationale productie niet genoeg is om de nationale dorst te lessen. En als er dan al eens een fles de grens over glipt, dan is die dikwijls nogal prijzig. Zoals wel meer in het welvarende Zwitserland. Het heeft te maken met hoge grondprijzen en erg arbeidsintensieve, steile wijngaarden. De Zwitserse wijnmakers weten dat ze toch geen goedkope wijn kunnen produceren, ook al zouden ze het willen. Er wordt daarom massaal ingezet op wijnen met een verhaal, van hoge kwaliteit en met een dito prijs.

Dat is jammer - voor ons - want er is in Zwitserland veel moois te ontdekken. Zo groeien er circa 200 (!) verschillende druivenrassen. Veel daarvan vind je alleen in Zwitserland. Ze groeien op steile wijngaarden langs de in Zwitserland ontspringende Rijn en, vooral langs de Rhône. Sommige van de Zwitserse wijngaarden horen bij de hoogst gelegen wijngaarden van Europa. Het zijn wijngaarden die veel zon genieten en een heel eigen, voor de wijnbouw zeer geschikt terroir kennen. Ingrediënten voor wijnen van hoge kwaliteit.

Ongeveer 80% van de wijnen worden gemaakt in het Westen van het land, in het bijzonder in Valais (in het Nederlands: Wallis), Vaud en rond het meer van Geneve. De wijngaarden liggen aan de noordkant van de Rhône met de helling gericht op het zuiden. In het Zuiden van Zwitserland, bij de grens met Italië ligt Ticino, qua productie-omvang de vierde regio van het land. In het nooden en oosten vind je minder prominente wijnregio's als Thurgau, Aargau, Basel, Neuchâtel en Zürich.

Zwitserse druiven

De Zwitsers drinken liever rood dan wit. Daarom is het aantal wijngaarden met blauwe druiven in de afgelopen decennia gegroeid ten koste van de witte wijn. De belangrijkste druif voor rode wijnen is de Pinot Noir, die ze hier ook vaak Blauburgunder noemen. De Zwitsers houden ook van Gamay. In het in het zuidelijke Ticino is de Merlot de plaatstelijke blauw ster. En dan is er nog een stoet aan plaatselijke variëteiten als Humagne Rouge (Cornalin) en Bondola, en zogenaamde hybride rassen als Gamaret, Garanoir, Diolinoir en Carminoir.

Voor witte wijnen is de Fendant druif - ook wel Chasselas of Gutedel - belangrijk in Zwitserland. Meestal geeft deze druif, die je ook in de Franse Savoie vindt en bijvoorbeeld in Duitsland onder het pseudoniem Gutedel, vrij neutrale wijngaarden. In Zwitserland weten ze er toch bijzonder fascinerende exemplaren van te persen die alles behalve neutraal op je smaakpallet zijn. Lokale rassen als Petite Arvine, Amigne, Humagne Blanc, Completer, Païen, Räuschling, Elbing, Rèze en zelfs Solaris.

© AndereWijn 2008 - 2025 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.