Tunesische wijn, verrassing uit de Mahreb

Tunesische wijn kopen

Tunesië is een onbekend maar al heel oud wijnland. Al in de Oudheid werd hier wijn gemaakt. De huidige wijnbouw is vooral beïnvloed door de Fransen, die in de negentiende eeuw wijngaarden in Tunesië aanplantten. Momenteel zijn ruim een dozijn wijnhuizen actief. Ze maken moderne wijnen van vooral Franse druivenrassen. Tunesische wijn wordt veel geschonken in de plaatselijke toeristische horeca en steeds meer wordt er geëxporteerd. Je kunt bij ons drie Tunesische wijnen kopen. Bekijk deze door op de knop hierboven te klikken. Wil je meer weten over wijn uit Israel dan vind je hieronder meer informatie.

Wijngeschiedenis van Tunesië

Het maken van wijn heeft in Tunesië heen lange geschiedenis, die teruggaat tot de oudheid toen de Feniciërs en Romeinen wijngaarden aanlegden in de regio. Al voor het begin van onze jaartelling was Carthago – in het huidige Tunesië – een belangrijke stad die werd voorzien van wijnen uit de omgeving.

Tijdens de Arabische verovering van de regio in de 7e eeuw nam de wijnproductie af, maar ze herleefde tijdens de Franse koloniale periode in de 19e eeuw. De Fransen plantten Zuid-Franse druivenrassen aan en exporteerden de wijn naar hun eigen land. De wijnindustrie in Tunesië kende in de 20e eeuw een aanzienlijke groei dankzij toegenomen investeringen en moderne wijnbereidingstechnieken.

Momenteel kent Tunesië een relatief kleine maar groeiende wijnindustrie. Het land heeft een totale oppervlakte van ongeveer 30.000 hectare met wijnstokken, waarvan ongeveer de helft voor wijn wordt gebruikt en de andere helft voor tafeldruiven (om te eten). Daarmee is het de grootste wijnproducent in Noord-Afrika is. Opvallend genoeg is ongeveer twee-derde van de wijn die wordt gemaakt rosé en de rest rood en wit.

De industrie heeft in de afgelopen jaren te maken gehad met een aantal uitdagingen, zoals gebrek aan investeringen, gebrek aan moderne infrastructuur en lage productiviteit. De regering heeft geprobeerd deze problemen aan te pakken door steun en stimulansen te bieden aan de wijnindustrie en deze te promoten als toeristische bestemming. De afgelopen jaren zijn er enige inspanningen geleverd om de biologische en biodynamische landbouw te promoten en ook om de export van Tunesische wijnen te vergroten. De export gaat vooral naar Frankrijk en Duitsland maar ook naar de Verenigde Staten, Canada en Rusland.

Tunesisiche wijngebieden en AOC's

Tunesië heeft verschillende belangrijke wijnregio's, elk met zijn eigen unieke kenmerken. Enkele van de belangrijkste wijngebieden in Tunesië zijn:

Cap Bon: Dit is een schiereiland in het noordoosten van Tunesië dat al in de ouheid bekend stond om zijn wijnproductie. De regio heeft een mediterraan klimaat, met warme zomers en milde winters, wat ideaal is voor de druiventeelt. De bodems van de regio zijn rijk aan klei en kalksteen, die zeer geschikt zijn voor de productie van wijnen van hoge kwaliteit. Momenteel is Cap Bon met 40 miljoen flessen de grootste wijnregio van het land. De belangrijkste druivensoorten die in Cap Bon worden verbouwd, zijn de lokale Boussera, Chardonnay en Merlot.

Zaghouan: Deze regio ligt in het noord-centrale deel van het land en staat bekend om zijn ideale wijnbereidingsomstandigheden. De regio heeft een mediterraan klimaat, met hete zomers en milde winters. Zaghouan staat bekend om zijn rode wijnen gemaakt van de lokale druivensoort Boussera.

Kairouan: Deze regio ligt in het midden van het land en staat bekend om zijn semi-aride klimaat. De belangrijkste druivensoorten die hier worden verbouwd zijn Syrah, Carignan en Cinsault, die worden gebruikt om rode en roséwijnen te produceren.

Gabes: Deze regio ligt in het zuiden van het land en staat bekend om zijn woestijnklimaat en zandgronden. De belangrijkste druivensoorten die hier worden verbouwd zijn Syrah en Cinsault, die worden gebruikt om rode en roséwijnen te produceren.

Beja: Deze regio ligt in het noordwesten van het land en staat bekend om zijn milde mediterrane klimaat en heuvelachtig terrein. De belangrijkste druivensoorten die hier worden verbouwd zijn Chardonnay en Merlot, die worden gebruikt om respectievelijk witte en rode wijnen te produceren.

Tunesië heeft het AOC (Appellation d’Origine Controlée) omarmd en zeven zogenaamde AOC gebieden aangewezen: Grand Cru Mornag, Mornag, Sidi Salem, Coteau de Tébourba, Thibar, Kélibia en Coteaux d’Utique.

Tunesisiche wijnhuizen en meest gebruikte druiven

De meest aangeplante druivenrassen zijn de internationale zoals Merlot, Syrah, Carignan, Mourvèdre, Cinsault, Alicante Bouschet, Grenache Noir voor rood en rosé en Chardonnay, Muskaat van Alexandrië en Pedro Ximénez voor wit. Het belangrijkste inheemse druivenras van Tunesië is de Boussera.

Tunesië heeft circa een dozijn wijnmakerijen die actief zijn in het land en een verscheidenheid aan wijnen produceren met behulp van zowel traditionele als moderne technieken. Enkele van de bekendste wijnhuizen in Tunesië zijn:

Les Celliers de Carthage: Dit wijnhuis is een van de oudste en meest gevestigde in Tunesië. Het is gelegen in de regio Bizerte en produceert een breed scala aan wijnen, waaronder witte, rode en roséwijnen. Ze produceren wijnen van lokale druivenrassen zoals Boussera, maar ook internationale rassen zoals Chardonnay en Merlot.

Les Coteaux de Carthage: Dit wijnhuis bevindt zich ook in de regio Bizerte en staat bekend om zijn hoogwaardige wijnen. Ze produceren een verscheidenheid aan witte, rode en roséwijnen met zowel lokale als internationale druivensoorten.

Château Mornag: Gelegen in het zuiden van Tunesië, in de regio Gabes, is dit wijnhuis een van de modernste van het land. Ze produceren een verscheidenheid aan rode en roséwijnen met lokale druivensoorten zoals Syrah, Cinsault en Carignan.

Domaine de Bellerive: Dit wijnhuis is gelegen in de regio Zaghouan en staat bekend om zijn hoogwaardige rode wijnen gemaakt van de lokale druivensoort Boussera. Ze produceren ook een scala aan witte wijnen met internationale druivensoorten zoals Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Domaine les Aigles d'Or: Dit wijnhuis is gelegen in de regio Beja en staat bekend om zijn hoogwaardige witte en rode wijnen gemaakt van lokale druivensoorten als Chardonnay, Merlot en Boussera.

© AndereWijn 2008 - 2025 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.