Marokkaanse wijn

In de Romeinse tijd was Marokko een gerespecteerd wijnland. Maar met de komst van de Islam raakte de wijnbouw in de vergetelheid. Aan het begin van de 20ste eeuw was er een korte opleving. Franse kolonisten legden op grote schaal wijngaarden aan. De meeste daarvan zijn inmiddels weer verdwenen. De laatste jaren is er weer een kleine opleving. Opnieuw zijn het Franse wijnbedrijven die in de Marokkaanse wijnbouw investeren.

Marokkaanse wijn kopen

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het vooral Franse druiven zijn die je in de Marokkaanse wijngaarden aantreft. En de meeste zijn blauw: Carignan, Cinsault, Syrah, Grenache, Cabernet Sauvignon en Merlot. De wijnen doen over het algemeen ook vrij Zuid-Frans aan.

Vooral sinds grote Franse wijnbedrijven als Castel sinds enkele jaren weer in de Marokkaanse wijnbouw zijn gaan investeren, gaat het crescendo. Ze mikken op het goedkope segment en streven naar wijnen die gelijkwaardig zijn aan de Franse, maar dan net iets goedkoper. Met die strategie weten ze vooral in Frankrijk een behoorlijke hoeveelheid Marokkaanse wijn te verkopen.

In potentie heeft Marokko veel te bieden. De wijngaarden bij Fès en Meknès en die bij het Atlasgebergte in de buurt van Marakesh hebben een prima teroir. Slechts een enkeling streeft naar het maken van topwijnen. En al staat de huidige koning aanzienlijk positiever tegenover de wijnbouw dan zijn voorgangers, een echte wijncultuur zal het Arabische Marokko natuurlijk nooit krijgen. In de meeste van de circa 20.000 hectare wijngaarden groeien tafeldruiven en er zijn niet meer dan zo'n 40 wijnbedrijven.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.