Marokkaanse wijn, geen fata morgana

In de Romeinse tijd was Marokko een gerespecteerd wijnland. Maar met de komst van de Islam raakte de wijnbouw in de vergetelheid. Aan het begin van de 20ste eeuw was er een korte opleving. Franse kolonisten legden op grote schaal wijngaarden aan. De meeste daarvan zijn inmiddels weer verdwenen. De laatste jaren is er weer een kleine opleving. Opnieuw zijn het Franse wijnbedrijven die in de Marokkaanse wijnbouw investeren. Er wordt op kleine schaal goede wijn gemaakt.

Marokkaanse wijn kopen

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het vooral Franse druiven zijn die je in de Marokkaanse wijngaarden aantreft. En de meeste zijn blauw: Carignan, Cinsault, Syrah, Grenache, Cabernet Sauvignon en Merlot. De wijnen doen over het algemeen ook vrij Zuid-Frans aan.

Vooral sinds grote Franse wijnbedrijven als Castel sinds enkele jaren weer in de Marokkaanse wijnbouw zijn gaan investeren, gaat het crescendo. Ze mikken op het goedkope segment en streven naar wijnen die gelijkwaardig zijn aan de Franse, maar dan net iets goedkoper. Met die strategie weten ze vooral in Frankrijk een behoorlijke hoeveelheid Marokkaanse wijn te verkopen.

In potentie heeft Marokko veel te bieden. In de regio Meknes bijvoorbeeld, in het noordwesten van het land. De regio staat bekend om zijn rode en witte wijnen, die worden gemaakt van verschillende druivensoorten zoals Cinsault, Grenache, Carignan en Viognier. De regio heeft een mediterraan klimaat met hete zomers en milde winters, wat zeer geschikt is voor de druiventeelt. De wijngaarden bevinden zich aan de voet van het Midden-Atlasgebergte, waar de hoogte en de bodem zorgen voor een goede afwatering en koele temperaturen die de zuurgraad van de druiven behouden. De wijnen uit de regio Meknes staan bekend om hun fruitige en bloemige aroma's, met een goede balans tussen zuurgraad en tannines. De regio heeft een kleine maar groeiende wijnindustrie en wordt steeds populairder onder toeristen die de minder bekende wijnen van Marokko willen ontdekken.

De Casablanca Vallei, in het middenwesten van Marokko, biedt goed potentieel voor de wijnbouw dankzij het mediterrane klimaat. Een koele zeebries helpt om de temperatuur te matigen en het risico op druivenziektes te verminderen. De bodems zijn zanderig, met klei en kalksteen. Druiven die in de regio worden verbouwd, zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc en Viognier voor witte wijnen, en Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah voor rode wijnen. De regio heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke groei en investeringen doorgemaakt, waarbij een aantal moderne wijnmakerijen is gebouwd. De wijnen uit de Casablanca Vallei staan bekend om hun frisheid, zuurgraad en mineraliteit.

Ook de onbekende Ourika-vallei, in de buurt van Marrakesh, is geschikt is voor de druiventeelt. De wijngaarden zijn klein en de wijnen worden enkel geproduceerd door familiebedrijven. De wijnen uit de Ourika-vallei zijn niet zo bekend of ingeburgerd als die uit andere regio's in Marokko, maar ze winnen aan populariteit onder toeristen die de minder bekende wijnen van Marokko willen ontdekken.

In de meeste van de circa 20.000 hectare wijngaarden groeien tafeldruiven en er zijn niet meer dan zo'n 40 wijnbedrijven.

© AndereWijn 2008 - 2024 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.