Wijn van de Cinsault druif
Jonge wijn van de Cinsault druif is aromatisch, met zacht fruit in de mond. 'Prima-niks-aan-de-hand-wijn', die meest wordt gemengd met andere, extravertere druiven als Mourvèdre of Syrah. Cinsault geeft zulke blends wat meer balans. Rosé van Cinsault is wijdverbreid en vaak acceptabel. Je kunt bij ons negen wijnen van de Cinsault kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina.
De kwaliteit van de Cinsault (ook wel Cinsaut gespeld) hangt vooral af van het zelfbeheersingsvermogen van de wijnmaker. Gaat die voor een zo hoog mogelijke opbrengst en laat hij de snoeischaar in de schuur hangen, dan kan je beter met een boog om zijn château heen rijden. Maar wordt de Cinsault flink gesnoeid en de opbrengst per hectare laag gehouden, dan kan deze druif heel aardige wijnen geven.
Je vindt de Cinsault het meest in Zuid-Frankrijk, bijvoorbeeld in de Rhône, de Languedoc en op Corsica. In Murcia in het zuiden van Spanje is het een veel aangeplante druif, onder de plaatselijk naam Monastrell. Ook in het Noorden van Afrika en in de Beeka vallei in Libanon doet hij het uitstekend, misschien wel beter dan in Frankrijk. Veel Libanese rode wijnen worden gemaakt van onder andere Cinsault.
In Zuid-Afrika geniet de Cinsault een goede reputatie als mono-cépage wijn. Deze wijnen zijn doorgaans licht van kleur, met veel klein fruit en wat tannine. Niet onvermeld mag blijven dat de Cinsault de vader is van de bekende Pinotage uit Zuid-Afrika. Resultaat van een korte affaire met de Pinot Noir in een Zuid-Afrikaans laboratorium in 1925.