Veganistische (Vegan) wijn

Je hebt er vast wel over gehoord, ‘vegan wijn’. Maar hoezo ‘vegan’? Wijn is toch per definitie een plantaardig product van druiven en gist. Klopt! Maar voordat 'ie in de fles in gaat, wordt 'ie meestal geklaard en gefilterd. Daarvoor kúnnen dierlijke producten worden gebruikt. En dan is je wijn ineens niet meer louter plantaardig. Wijn kan ook geklaard worden zónder dierlijke producten. Natuurwijnen worden vaak überhaupt niet geklaard of gefilterd. Zulke wijnen zijn dus wel vegan. Je kunt bij ons 117 vegan wijnen kopen. Bekijk ze door op de knoppen hierboven te klikken. Wil je meer weten over veganistische wijn dan vind je hieronder meer informatie.

Lekkerste Vegan wijn kopen

De meeste wijnen zijn helder en schoon in het glas. Dat komt omdat de wijn voor botteling eerst geklaard en gefilterd wordt. Tijdens het proces van klaren worden alle ongewenste minuscule deeltjes uit de wijn verwijderd. Het zijn de deeltjes die zo klein zijn, dat ze zorgen voor een troebele waas in de wijn. Ze zinken ook niet naar de bodem, maar blijven gewoon in de wijn ‘drijven’. Tenzij je er een ‘bindmiddel’ aan toevoegt, bijvoorbeeld albumine (ei-eiwit), vislijm, melkeiwit (caseïne) of gelatine. Als een soort van magneet trekt het bindmiddel alle kleine deeltje aan waardoor ze op de bodem neerslaan. Die kunnen er vervolgens uit gefilterd worden of blijven liggen op de bodem van het vat of de tank.

Het resultaat is een kristalheldere wijn. In het geval van rode wijnen kunnen albumine of caseïne ervoor zorgen dat bittere tannines zachter worden. Klaren en filteren moet wel met beleid plaatsvinden. Je wilt niet dat de aroma’s uit een wijn gefilterd worden. Het luistert dus nauw. De middelen die worden gebruikt tijdens het klaren worden voor het bottelen verwijderd. Maar de wijn is niet meer ‘vegan’.

Betekent dit dat veganisten geen wijn kunnen drinken?!

Nee hoor, veganisten kunnen gerust wijn drinken. Er bestaan namelijk vegan wijnen. Het aandeel vegan wijnen op de markt is nog vrij klein. Je herkent ze aan een keurmerk, of de wijnmaker heeft er zelf opgezet dat het vegan is. Als het erop staat, ‘cheers’. Maar vaak staat er helemaal niets over het gebruik van dierlijke producten. Hoe kom je er achter of een wijn vegan is?

Dan kun je het beste de verkoper of de wijnmaker vragen naar de productiewijze van de wijn. Hoe minder interventies in de kelder, hoe groter de kans op een vegan wijn. De wijnmaker heeft namelijk verschillende mogelijkheden om een wijn vegan te houden.

Heb je een wijn die enorm troebel is, dan heb je waarschijnlijk een vegan wijn. Een wijnmaker kan ervoor kiezen om de wijnen ongeklaard en ongefilterd te bottelen. Een vage waas hangt in je wijnglas. Puur natuur. Het is niet schadelijk, doet niets af aan de wijn en je proeft het niet. De deeltjes zijn immens klein. Alleen kan er wat sediment in de fles of in het glas achterblijven. Op de fles staat vaak dat de wijn ongefilterd is.

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer alternatieven om een wijn te klaren. Bentoniet bijvoorbeeld, een witte kleisoort die heel fijn is. De werking van bentoniet is dezelfde als van een dierlijk product. Sommige wijnmakers kiezen ervoor om speciale (keramische) filters te gebruiken of moderne filtertechnieken om de troebele deeltjes uit een wijn te halen. Vooral grote wijnproducenten beschikken over dit soort filtermachines.

Is een natuurwijn, biodynamische wijn of een biologische wijn vegan?

Hoewel deze wijnsoorten de schijn wekken dat het vegan wijnen zijn, hoeft dat niet zo te zijn. Uiteraard bemoeit een wijnmaker zich zo min mogelijk met de productie van een natuurwijn. Er bestaan alleen geen regels voor het gebruik van dierlijke producten als het gaat om natuurwijnen. Een biodynamische wijn kan ongefilterd zijn. Maar in de wijngaard kunnen wel dierlijke producten gebruikt zijn, koehoorns om de wijnstokken te bemesten bijvoorbeeld. Een biologische wijn zegt niets over de manier waarop een wijn is gemaakt. Alleen over de afkomst van de druiven.

© AndereWijn 2008 - 2025 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.