Natuurwijn

De laatste tijd hoor je veel over natuurwijn. Deze bijzondere wijnen zijn sterk in opkomst. Maar er is nog steeds veel onduidelijkheid over wat natuurwijn nu precies is. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen natuurwijn en biologische en biodynamische wijn? Hoe smaakt natuurwijn? En krijg je er geen kater van zoals wel wordt beweerd. Hieronder leggen we je alles uit. Wil je eens een goede natuurwijn proeven? We hebben 79 natuurwijnen in ons assortiment. Je vindt ze via de knoppen boven aan deze pagina. Lees hieronder verder over wat je moet weten als je natuurwijnen wilt kopen.

natuurwijn kopen

Voor natuurwijn bestaat geen definitie. Biologische wijn is gemaakt van biologisch geteelde druiven, biodynamische wijn volgens de principes van de biodynamische wijnbouw, maar voor natuurwijn ligt het allemaal iets ingewikkelder. Je kunt de natuurwijn beter zien als een 'benadering' of een 'filosofie'. Om die benadering beter te begrijpen, helpt het om je het wijnmaken in twee fases te zien: de eerste fase in de wijngaard waar de druiven worden gekweekt en de tweede fase in de kelder waar van de druiven wijn wordt gemaakt.

Het verschil tussen natuurwijn, biologische en biodynamische wijn

Biologische en biodynamische wijnmakers gaan in de wijngaard biologisch te werk: ze spuiten niet met herbiciden en pesticiden. Biodynamische wijnmakers gaan in de wijngaard nog een stap verder door deze als een 'levend organisme' te zien. Natuurwijn makers doen hetzelfde: ze werken biologisch (of soms ook biodynamisch) in de wijngaard.

Het kenmerkende verschil ontstaat in de wijnkelder, daar waar van de druiven wijn wordt gemaakt. In tegenstelling tot andere wijnmakers 'maken' natuurwijn makers geen wijn. Ze laten zoveel mogelijk de natuur zijn gang gaan. Andere (ook biologische) wijnmakers proberen de wijn daarentegen juist een bepaalde stijl mee te geven. Bijvoorbeeld om er voor te zorgen dat verschillende jaargangen niet al te veel van elkaar afwijken. Daar zijn legio mogelijkheden voor. Ze kunnen melkzuur bacteriën toegevoegen om de wijn minder zuur te maken of juist wijnsteenzuur om meer zuren in de wijn te brengen, ze kunnen koolstof toevoegen om de wijn te ontkleuren, ze kunnen de wijn filteren, houtsnippers toevoegen om de smaak te beïnvloeden en vrijwel elke wijnmaker voegt sulfiet toe om de wijn te conserveren.

Zulke ingrepen zijn niet schadelijk voor je gezondheid. En veel van deze methoden om het product te 'styleren' zijn heel natuurlijk en worden al sinds mensenheugenis gebruikt. Maar niet door natuurwijn makers. Zij voegen dus niets toe en grijpen niet in tijdens het fermentatieproces. Er is geen certificering voor natuurwijn. Dat is wel geprobeerd, maar het is de wijnmakers niet gelukt om overeenstemming te bereiken over wat natuurwijn precies is, laat staan aan welke voorwaarden je zou moeten voldoen.

Hoe smaken natuurwijnen?

Flessen natuur wijn

Natuurwijnen kunnen per oogstjaar aanzienlijk verschillen. Verwacht niet dat als oogstjaar 2014 van een bepaalde wijnboer geweldig in de smaak viel, dat 2015 wel hetzelfde zal zijn - en andersom natuurlijk. Bovendien kunnen natuurwijnen redelijk 'freaky' zijn. Waar andere wijnmakers allang hadden ingegrepen om een wijn te krijgen die aansluit bij de wensen van de consument, hebben natuurwijn makers daar lak aan. Vol verwondering wachten zij af wat de natuur hen schenkt. Veel natuurwijn makers beschouwen zichzelf ook niet als wijn'maker' maar meer als een biologische druiventeler, of zelfs een artiest. Ze zien het als hun taak zo gezond mogelijke druiven te telen, en om zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven, niet om een bepaalde soort wijn te maken die commercieel in trek is.

Dat levert dikwijls heel eigenzinnige, aparte en regelmatig ook heel mooie wijnen op. Soms ook niet. Het is onzin om te veronderstellen dat natuurwijnen 'lekkerder' zijn dan gewone wijnen. Soms is een natuurwijn minder goed 'gelukt'.

De Natuurwijn 'beweging'

de beste natuur wijnen kopen

Eén van de meest opvallende zaken aan de recente belangstelling voor natuurwijnen is dat de makers een soort 'beweging' zijn gestart. Ze organiseren hun eigen wijnbeurzen (RAW is de bekendste) en hebben een eigen(zinnige) 'scene' in de wijnwereld.

Er zijn restaurants en vooral wijnbars die alleen maar natuurwijnen schenken. Dan kun je verrast worden met aparte wijnen die qua stijl flink kunnen afwijken van wat je van je slijter gewend bent. Geniet er van met mate, want echt, ook van natuurwijnen kun je een kater krijgen.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.