Argentinië, land van Malbec en Torrontés

Hoewel Spaanse kolonisten al in 1551 de wijnbouw introduceerden in Argentinië, is de export van Argentijnse wijn zich pas echt gaan ontwikkelen vanaf de jaren 90 in de vorige eeuw. Dankzij hervormingen kon er met behulp van buitenlandse investeringen naast bulkwijn ook kwaliteitswijn geproduceerd worden. Argentijnse Malbec werd een wereldmerk. Argentinie heeft zijn plek veroverd op de internationale wijnkaart. In de laatste jaren zien we ook de biologische en biodynamische wijnbouw toenemen. Enkele Argentijnse wijnmakers maken zelfs natuurwijnen.

Argentijnse wijnen kopen

De komst van de Spaanse kolonisten markeerde het begin van de wijnbouw in Argentinië. Priesterlijke wijngaarden, geplant bij missies zoals die van de Franciscanen en Jezuïeten, produceerden druiven zoals Criolla Grande voor het maken van wijnen voor de communie. Uit de Jesuit-missie in Jesus Maria, Cordoba, werd in 1618 al melding gemaakt van de productie van witte wijn.

De ware revolutie in de Argentijnse wijnbouw begint wanneer de Argentijnse president op 17 april 1853 aan de Franse agronoom Michel Pouget vraagt om Malbec, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc-stokken naar Mendoza te brengen. Sindsdien wordt elk jaar op 17 april Malbec World Day gevierd. Het markeerde de start van een nieuw tijdperk voor Argentijnse wijn.

Sinds de jaren 90 worden er steeds meer nieuwe wijngaarden aangeplant op steeds grotere hoogte. Waar in Europa op deze hoogte met moeite wijn wordt verbouwd is het in Argentinië een zegen. De wijnen floreren voornamelijk tussen de 700 en 1400 meter hoogte. Eén van de meest aangeplante druiven is de Malbec, deze heeft zich perfect aangepast aan de omgeving en heeft iets kleinere en dichtere trossen dan de Malbec uit Zuid-Frankrijk.

Populaire wijngebieden en druiven

Het klimaat van Mendoza wordt beschouwd als een warm klikmaat voor wijn, maar de grote hoogte met zijn koele nachten en winters creëren een ideale omgeving. De frisheid en smaakintensiteit ontwikkelen zich perfect. Niet alleen de Malbec floreert hier. Ook wijnen gemaakt van Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo, Sangiovese en Merlot leveren stuk voor stuk wijnen met krachtige en rijpe smaken.

De provincie la Rioja is het oudste wijngebied van Argentinië en staat bekend om de eigen typische stijl van het aanplanten van de Torrontés Riojana in pergolavorm. San Juan is de enige provincie die qua hectoliters nog in de buurt blijft van Mendoza. Populaire druiven in deze regio zijn de Muscat d’Alexandrie en Syrah.
Omdat we aan de andere kant van de evenaar zitten betekent dit dat het meest zuidelijke wijngebied, Patagonië, ook het koelste is. Hier vinden we naast de reeds eerder besproken druiven ook veel witte druiven zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier en onder andere Gewürztraminer.

De Patagoniërs danken de sterke, niet aflatende wind voor de kwaliteit van hun wijnstokken. Zij zweren erbij dat - terwijl je het melodieuze gefluister van de wind door de wijnstokken kunt horen en de wijnstokken meedeinen met de windstoten - de wortels zich steviger in de grond vastzetten en meer geconcentreerde smaken kunnen ontwikkelen. Dat laatste hebben we zelf nog niet kunnen controleren...

© AndereWijn 2008 - 2025 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.