Wijn uit Côte Rôtie
Wijn uit de Côte Rôtie is donkerrood en robuust met een volle, rijke geur van framboos, viooltjes, soms wat peper en vaak met de nodige tannine. Ze worden gemaakt van de Syrah druif. Als je een Côte Rôtie gaat kopen, let er dan op dat hij niet te jong is. Côte Rôtie kan prima ouderen. De meeste zijn pas na een jaar of vijf op hun mooist.
De Côte Rôtie, oftewel 'de verbrande helling, ligt in de Noordelijke Rhône, een half uurtje ten zuiden van Lyon, op de westelijke oever van de rivier. De wijngaarden liggen in de volle zon, op de steile hellingen van twee heuvels: de Côte Brune en de Côte Blonde.
Soms wordt de wijn een beetje aangelengd met wat wit sap van de Viognier, al mag dat nooit meer dan 20% zijn en de meeste wijnboeren maken geen gebruik van deze mogelijkheid. Meestal worden de wijnen gerijpt in eikenhouten vaten.