Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Top!

beoordeling

Bij Andere Wijn heb ik alleen maar geweldige ontdekkingen gedaan. Van harte aanbevolen.

Frénk van der Linden

Mijn aanrader: Gerovassiliou Malagousia Single Vineyard


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit de Médoc

Medoc wijn kopen

De Médoc is het meest prestigieuze wijngebied van de Bordelais en daarmee waarschijnlijk ter wereld. Tientallen geclassificeerde Grand Cru Châteaux als Lafite-Rotschild, Latour en Margaux komen uit de Médoc. Ze maken klassieke rode wijnen, met de Cabernet Sauvignon als belangrijkste druif.

De Médoc ligt aan de linkerkant van de Gironde, boven de stad Bordeaux. Een strook van ongeveer 80 kilometer lang en hooguit 10 kilometer breed. Monumentale châteaux herinneren aan de rijkdom van eeuwenoude wijnfamilies. Nergens anders in de Bordelais vind je zoveel Grand Cru Classées als hier.

De Médoc wijnen zijn rood en worden gedomineerd door de Cabernet Sauvignon. Deze kleine druif met z'n dikke schil is goed voor (veel) meer dan de helft van de blend van vrijwel elke wijnmaker. In de magere gronden van de kiezelige oevers van de Gironde moeten de wortels metersdiep de bodem in om voedingstoffen te verzamelen. Dat maakt het sap onvergelijkbaar rijk en complex. Wijnmakers uit de Médoc mogen het sap van de Cabernet Sauvignon mengen met Merlot, Malbec, Cabernet Franc en Petit Verdot.

Saint-Estèphe, Pauillac en Saint-Julian

Het meest noordelijk in de Médoc liggen Saint-Estèphe, Pauillac en Saint-Julian. Hier staan niet de meest pompeuze châteaux, maar wel de beroemdste wijnhuizen van de Bordelais. Met bekende namen als Lafite-Rothschild, Latour en Mouton-Rothschild. In totaal kent het gebied maar liefst 34 geclassificeerde châteaux, waarvan 18 rond het dorpje Pauillac.

Pauillac is dan ook de meest prestigieuze van de drie, met krachtige, fraai gestructureerde wijnen. In Saint-Estèphe geeft de Cabernet Sauvignon meer tannine af, wat de wijnmakers compenseren met een hoger aandeel van de zachtere Merlot.

In Saint-Julian wordt een groot deel van de wijn gemaakt door geclassificeerde Grand Cru's, maar het gebied ontbeert een Premier Grand Cru en staat daardoor toch in de schaduw staat van Pauillac. De wijnen uit Saint-Julien zijn elegant en uitgebalanceerd.

De Haut-Médoc: Margaux, Listrac en Moulis

Het zuidelijker deel van Médoc wordt de Haut-Médoc genoemd. De Haut-Médoc heeft drie gemeentelijke appellaties: Margaux, Listrac en Moulis. De wijngaarden hebben op verschillende plekken kalksteen in de grond. Listrac en Moulis kennen geen geclassificeerde Grand Cru's maar wel veel Cru Bourgeois. In Listrac heeft de Merlot een relatief groot aandeel in de wijn. In beide gemeenten worden uitstekende wijnen gemaakt met vaak een - door minder prestige - gunstige prijs-kwaliteitsverhouding.

Margaux is de parel van de Haut-Médoc. Het herbergt de meeste geclassifeerde Grand Crus's van alle gemeenten in de Médoc. De Cabernet Sauvignon domineert. Maar ze zijn zachter en aromatischer en hebben meer finesse dan elders. Margaux wordt daarom ook wel de' Bourgogne van de Médoc' genoemd.

Appellations in de Medoc

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.