Oostenrijk heeft een 'germaans' kwalificatiesysteem voor haar wijnen. Dat betekent dat je bij Oostenrijkse wijn op het etiket kunt lezen van welke druif of druiven hij gemaakt is. In landen als Frankrijk en Spanje is dat bijvoorbeeld heel anders; daar staat de naam van de streek waar hij vandaan komt op het etiket.
Als een soort extra kwaliteitskwalificatie heeft Oostenrijk onlangs een aantal DAC's (Districtus Austriae Controllatus) ingevoerd. Er zijn zeven gebieden aangewezen waar de wijnen voor zo'n kwaliteitslabel in aanmerking komen. Er gelden strenge regels.
In elk DAC-gebied zijn specifieke druivenrassen voorgeschreven. Alleen deze druiven mogen voor de wijn gebruikt worden. Daarnaast zijn er voorschriften voor een minimaal of maximaal alcoholpercentage en voor de specifieke smaakstijl.
Dit alles wordt nauwgezet gecontroleerd door een proefcommissie. Kortom, je mag als wijnboer niet zomaar DAC op het etiket zetten. Hieronder vind je een overzicht van de zeven Oostenrijkse DAC's en de belangrijkste voorschriften waar ze aan moeten voldoen.
Druiven |
Alcohol |
Smaakstijl |
|
Weinviertel DAC |
Grüner Veltliner |
Klassik: min. 12% Reserve: min. 13% |
Klassik: aromatisch, kruidig met een herkenbaar pepertje, geen botrytis, geen rijping op eikenhout Reserve: droog, vol, kruidig, subtiele botrytis mag en rijping op eikenhout is toegestaan. |
Traisental DAC |
Grüner Veltliner, Riesling |
Klassik: min. 12% Reserve: min. 13% |
Grüner Veltliner: fris, aromatisch, kruidig, geen botrytis, geen eikenhout Riesling: intens, krachtig, aromatisch, mineralig, geen botrytis, geen eikenhout |
Kremstal DAC |
Grüner Veltliner, Riesling |
Klassik: min. 12% Reserve: min. 13% |
Grüner Veltliner: fris, fruitige aroma's, aromatisch, mild kruidig, geen botrytis, geen eikenhout Reserve: weelderig en krachtig met een uitgesproken herkenbaar karakter van de gebruikte druif, geconcontreerd en met een lange afdronk. Subtiele botrytis tonen en rijping op eikenhout is toegestaan. |
Kamptal DAC |
Grüner Veltliner, Riesling |
Klassik: min. 12% Reserve: min. 13% |
Klassik: Grüner Veltliner: fruitige aroma's overheersen, mild gekruid, geen botrytis en geen eikenhout Riesling: delicaat, aromatisch, intense fruit aroma's, elegant, mineralige tonen, geen of hooguit een heel klein beetje botrytis, geen eikenhout Reserve: weelderige stijl, uitgesproken karakter van de druif en het terroir moet tot uitdrukking komen, vol en krachtig met een lange afdronk, subtiele botrytis of eikenhouten rijping is toegestaan |
Mittelburgenland DAC |
Blaufränkisch |
Klassik: min. 12,5% (max. 13%), single vineyard min. 13% (max. 13,5%) Reserve: min. 13% |
Klassik: nadruk op fruitige aroma's, kruidig, vol en krachtig, opgevoed in stalen vaten, traditionele grote eikenhouten vaten of kleine eikenhouten vaten Reserve: nadruk op fruitige aroma's, kruidig, vol en krachtig, opgevoed traditionele grote eikenhouten vaten of kleine eikenhouten vaten |
Leithaberg DAC |
Pinot Blanc, Chardonnay, Neuburger, Grüner Veltliner of een cuvée van deze druiven, Blaufränkisch (min. 85% Blaufränkisch, max. 15% St. Laurent, Zweigelt of Pinot Noir) |
min. 12,5% (max. 13,5%) | Smaak: terroir specifiek, compact, kruidig, delicate en mineralig, geen of een klein beetje houtrijping Aroma's: terroir-specifiek bouquet, fruitig, kruidig en fris, plezierige primaire fruitaroma's |
Eisenberg DAC |
Blaufränkisch |
Klassik: min. 12,5% (max. 13%) Reserve: min. 13% |
Klassik: primaire fruit aroma's, mineralig en kruidig, geen of een klein beetje houtrijping Reserve: fruitig, mineralig met kruidige tonen, vol van smaak |