Roemeense wijngeschiedenis

Wijnbouw is in het huidige Roemenië geïntroduceerd door de oude Grieken. In de Romeinse tijd stond de regio bekend om haar uitgestrekte wijngaarden. Na de Middeleeuwen bereikte de roem van de Roemeense wijn een hoogtepunt. Momenteel wordt de wijnbouw in hoog tempo gemoderniseerd. De meest vooruitstrevende wijnhuizen slagen er in de glans van weleer te laten herleven.

timisoara in de sneeuw

Volgens de legende bestonden aan de Roemeense Oostkust ver voor onze jaartelling al zoveel wijngaarden dat de Griekse wijngod Dyonisos hier geboren zou moeten zijn. Vast staat dat  in de tijd van de Romeinen het gebied beroemd om de rijkdom van de wijnbouw. Sterker nog – om een einde te maken aan de invasies van buurvolken die op de weelde aan wijn en voedsel afkwamen, beval de Dacische koning Burebista in de eerste eeuw voor Christus dat alle wijngaarden moesten worden vernietigd!

Saksische invloeden

In de middeleeuwen emigreerden Saksische volken vanuit Midden-Europa naar de Karpaten in het midden van Roemenië om een front te vormen tegen de dreiging van de Turken. Ze namen hun eigen druivenrassen mee die tot op de dag van vandaag in deze regio verbouwd worden, zoals de Welschriesling (die de Roemenen Italian Riesling noemen) en Muskat Ottonel.

Franse invloeden

Vanaf de 17e eeuw bereikte de Roemeense wijnbouw een hoogtepunt. Haar wijnen raakten aan de Europese hoven – vooral bij de Weense keizer – goed bekend. In de 19e eeuw onderhield Roemenië innige banden met Frankrijk. Franse wijnmakers introduceerden Franse wijnstokken en deelden hun geheimen met de plaatselijke wijnboeren.

Hongaarse invloeden

Een groot deel van het huidige Roemenië, waaronder Transylvanië en bijvoorbeeld ook de wijngebieden Banat en Maramures behoorden tot de Eerste Wereldoorlog tot Hongarije. Nog steeds zijn hier veel etnisch Hongaren te vinden, die tot op de dag van vandaag Hongaars spreken. Ook in de wijn is deze invloed te herkennen. Typisch Hongaarse druivenrassen als de Furmint en de Kadarka zijn in deze gebieden op redelijk grote schaal aangeplant.

Nadat de druifluis de Europese wijngaarden grotendeels vernietigde, werden de Roemeense wijngaarden dan ook voor een belangrijk deel herplant met Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Na de wereldoorlogen in de 20ste eeuw raakte de wijnbouw in verval. Kwantiteit ging voor kwaliteit. 1989 markeerde het begin van grote veranderingen. De collectieve boerderijen werden ontmanteld. Wijngaarden werden teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaren. Veel waren echter gevlucht, geëmigreerd of inmiddels overleden. Sindsdien is de kwaliteit geleidelijk vooruit gegaan.

Hoewel is nog een lange weg is te gaan, biedt Roemenië als wijnland een enorme potentie. Met investeringen en kennis uit het buitenland zijn verschillende wijnhuizen op de weg terug. De toekomst ziet er veelbelovend uit.

© AndereWijn 2008 - 2024 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.