De Barbera d'Alba komt uit de prestigieuze Italiaanse Piemonte. De regio die vooral aanbeden wordt om haar chique Barolo-wijnen van een andere druif: de Nebbiolo. Over het paard getilde Barolo-liefhebbers duiden de Barbera nog wel eens aan als het werkpaard van de regio.
De eigenzinnige jonge wijnmaker Ferdinando Principiano denkt daar anders over. Zijn Barbera is een natuurwijn gemaakt van biologische druiven (vindt Ferdinando lekkerder), er zijn geen kunstmatige gisten toegevoegd (houdt Ferdinando niet van) en de wijn is niet gefilterd (vindt Ferdinando nergens voor nodig). Het levert een levendige, sappige natuurwijn op die smaakt naar vuurrode kersen en rijpe bessen. Je proeft veel fris, puur fruit. Geen werkpaard maar een raspaard.
Harold Hamersma (NRC): 8,5
Barbera van Ferdinando Principiano. Had beter Ferdinando Principale kunnen heten.
Is namelijk ten principale tegen kunstmest, herbiciden en pesticiden. Verbouwt daarom zijn barberadruiven biodynamisch.
Is ten principale tegen het gebruik van gecultiveerde gisten en gebruikt dientengevolge wijngaard- en druiveneigen.
En is ten principale tegen filteren. Omdat dit het pure karakter van de wijn aantast.
En daar ben ik allemaal ten principale niet op tegen als zo iemand er ook in de praktijk lekkere wijn van maakt. En dat is het geval. Oprechte, eerlijke, heerlijke, besjeszure, doordrinkbare, hoogglans-kersen klaterende, levenslustige Barbera.
Perswijn Proefpanel: Zeer goed/Uitstekend
Intense Barbera met karakteristieke zuren, zwarte kersen, rokerig en sappig.
Ferdinando Principiano is een rising star onder de wijnmakers uit Piemonte. Hij beheert een klein familie wijngoed met nauwelijks meer dan 9 hectare aan wijngaarden. Dat doet hij volgens zijn eigen filosofie en dat betekent dat de natuur zijn werk moet kunnen doen. Dus geen bestrijdingsmiddelen en een natuurlijke gisting. Zijn wijnen horen bij de beste van de Piemonte regio. Lees verder over Ferdinando Principiano >>
Piemonte, in het Noordwesten van Italië, is vooral een bekende wijnregio geworden dankzij twee iconische wijnen: de Barolo en de Barbaresco. Krachtige rode wijnen van de Nebbiolo druif die lang kunnen rijpen. Ook de populaire Barbera d'Alba en Moscato d'Asti komen uit Piemonte. En dan vergeten we nog tientallen onbekendere wijnen die door liefhebbers gretig uit de schappen van de slijter worden geplukt. Lees verder over Piemonte >>
De Barbera druif komt oorspronkelijk uit Piemonte in Noord-Italië. Hij heeft fruitige, frisse rode wijnen. De smaak van zure kersen in de afdronk is typerend. Wijn van de Barbera die in eikenhout heeft gerijpt is meestal iets zachter, met wat kruidigheid en pruimen in de geur. Lees verder over de Barbera druif >>
Land: | Italië |
Appellation: | Barbera d'Alba DOC |
Streek: | Piemonte |
District: | Alba |
Druif: | Barbera |
Wijnmaker: | Ferdinando Principiano |
Biologisch: | Biodynamisch gemaakte natuurwijn |
Alcohol: | 12,5% Vol. |
Drinktemperatuur: | 16° C |
Op dronk: | 2024 - 2028 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Nog
7 flessen in voorraad