Bianchello del Metauro Crespaia

Bianchello del Metauro Crespaia 2019

Bianchello del Metauro DOC

Bianchello del Metauro is een vrij obscure DOC uit de Marche. Voor wijn van de Biancame druif. Die moesten we even opzoeken. Blijkt in bescheiden mate in wijngaarden rond Ancona te groeien. En wordt daar gemakshalve dikwijls Bianchello genoemd. Deze biologische Crespaia was voor ons een smakelijke verrassing op de proeftafel.

Ruikt naar passievrucht, appelmoes, en net niet overrijpe groene kiwi. Valt op door de fijne balans tussen mineraliteit, frisse zuren en rijp fruit. Moeilijk uit te leggen. Moet je proeven. En dat raden we zeker aan, liefst bij een gegrild kippetje.

 

harold hamersma  Harold Hamersma (NRC): 9-

   Flink studeren. Dan heb je op een gegeven moment wel die kleine vierhonderd druiven onder de knie die in Italië tot wijn leiden. Denk je alles gehad te hebben, gaat er weer een producent aan de slag met een druif die je nog niet was tegengekomen: de bianchello. Kun je weer opnieuw beginnen. Wijnmaker Rossano Sgammini meent dat hij op aarde is om wit van deze grote onbekende te maken. Er lopen wel gasten in het ondermaanse rond die veel minder verheffende doelen nastreven. Welaan, bianchello, een druif die je sowieso al niet vaak tegenkomt. Kleine hoeveelheden in de buurt van Ancona, en nog zo wat verdwaalde plotjes in het midden-oostelijk deel van Italië. Sgammini maakt er verrukkelijk wit van wijngaarden die de boorden van de rivier de Metauro wat extra betekenis geven. Bloemig, bitter-prikkeend, zuurverstuivend en ongekend sappig. De eeuwige student toont zich tevreden met de wetenschap dat hij nooit afstudeert. Inmiddels wordt de kennis nog wat verrijkt dankzij de inbreng van deze oogst. De importeur is bovendien zo vriendelijk om de naam even te duiden. Crespaia is een combinatie van de kabbelende oppervlakte van de zee ('intercrespature'), en het woord 'aia', wat boerenerf betekent. 'Kippenvel volgt als je deze wijn hebt geproefd,' belooft hij vervolgens. Klopte. Niet veel later zette mevrouw Hamersma een kip uit de oven met kruiden en citroen in zijn binnenste op tafel. Combineerde opmerkelijk goed.

Reviews van onze klanten

Leon uit Eindhoven: 5

ik vond hem erg vlak en weinig smaak hebben. Had er meer van verwacht

maandag 07 juni 2021
_____________________  

regio Italië  Marche

Marche, halverwege Italië aan de Adriatische kust, is vanoudsher niet direct de meest spectaculaire wijnregio van Italië. Jarenlang kon ze buiten de eigen grenzen op weinig waardering rekenen. Dat is de afgelopen jaren veranderd. Rood van de Montepulciano druif en wit van Verdicchio en Pecorino uit Marche ('de Marken') kan een goede tot uitstekende kwaliteit halen. Lees verder over Marche >>

Biancame Biancame

De Biancame is een vrij zeldzame Italiaanse druif die frisse, iets bloemige witte wijnen geeft met veel wit fruit. De meeste komen uit de regio Marche, maar ook in Emilia-Romagna staan enkele wijngaarden met Biancame aangeplant. Lees verder over de Biancame druif >>

   
Land: Italië
Appellation: Bianchello del Metauro DOC
Streek: Marche
Druif: Biancame
Wijnmaker: Crespaia
Biologisch: Biologisch gemaakte wijn
Alcohol: 13,0% Vol.
Drinktemperatuur: 9° C
Op dronk: 2020 - 2025
Inhoud: 750 ml.
Sluiting: Schroefdop
Gegrilde kip of wat steviger witvis
   
rijpe witte wijn Frisse droge witte wijn
druivensoorten Biancame
12,75

  bestellen Winkelwagen

Nog 9 flessen in voorraad

Hoge Vivino-score: 3.8

  Binnen 2 werkdagen bezorgd in Nederland en België
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen met iDEAL, Bancontact of ná ontvangst

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.