De Vranec. Bij ons niet bijster bekend maar op de Westelijke Balkan de ongekroonde koning aller wijndruiven. Ook sommeliers en vinologen dichter bij huis zijn overtuigd van zijn potentie. Alleen de wijndrinker moet hem nog ontdekken.
De Vranec van Bovin ruikt naar kersen en bramen, met rijpe tonen van cederhout en koffie. De kracht van de Balkan klotst tegen de randen van het glas. We proeven intense kersenconfiture, oud leer, frisse zuren en veel rijpheid.
Linda uit Gent: 8
Donkerrood, ondoorzichtig, bijna zwart, paarse rand,
Krudig, munt, koffie, mokka, rood fruit, aalbessen, bramen, bloemen, licht gerookt,
Frutig, sappig, veel zuren, rijpe tannine, veel souplesse.Fijne wijn.
Wijnhuis Bovin uit het pittoreske stadje Negotino is een van de meest prestigieuze wijnhuizen van Macedonië. In 1998 was de oorlog bij de Noorderburen voorbij en zagen de eigenaren van Bovin hun kans schoon om hun wijnhuis te starten. Ze richtten zich vanaf het begin bewust op het topsegement van de Macedonische markt. Lees verder over Bovin >>
In de centrale wijnregio Povardarie wordt ongeveer 85% van de Macedonische wijn gemaakt. De wijngaarden liggen in de brede, glooiende vallei langs de Vardar rivier. De winters zijn zacht. Maar in de zomer kan de temperatuur oplopen tot boven de 40°C. Dankzij de koele wind die 's nachts van noord naar zuid door de vallei blaast, zijn de hellingen toch uitstekend geschikt voor de wijnbouw. Lees verder over Povardarie >>
De Vranec druif geeft inktrode, stevige wijnen met een geur van jam, en - typerend voor deze druif - tonen van koffie en leer. Het zijn robuuste, mondvullende wijnen met veel body en behoorlijke tannines in de afdronk. Hij kan uitstekend ouderen. Lees verder over de Vranec druif >>
Land: | Macedonië |
Streek: | Povardarie |
Druif: | Vranec |
Wijnmaker: | Bovin |
Alcohol: | 14,0% Vol. |
Drinktemperatuur: | 18° C |
Op dronk: | 2019 - 2023 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Moussaka of gegrild rood vlees. |