Op nog geen uur rijden van Barcelona maakt wijnhuis Parés Baltà al generaties lang haar wijnen. Dat doen ze al heel lang biologisch. Tegenwoordig zijn de dames Marta Casas and Elena Jimenez het 'brein' in de kelder. Zij kwamen op het idee om wat Sauvignon toe te voegen aan het doorgaans vrij neutrale sap van de Xarel-lo toe te voegen.
Het geeft de wijn een uitnodigende, grassige geur van appel en passievrucht. Hij is fris, heeft lekkere mineraliteit en smaakt naar kiwi gold en rijpe appels. Breed inzetbaar. Lekker bij gebakken vis, calamaris, licht gevogelte, salades en jonge kazen.
Sinds het einde van de negentiende eeuw wordt in Catalonië mousserende Cava gemaakt. In Penedès om precies te zijn. De Catalanen hebben de methode letterlijk afgekeken van de Champagne. Tot op de dag van vandaag doen ze het precies als hun Franse collega's. Maar ze gebruiken andere druiven. Maar Penedès is meer dan Cava. Het is een regio waar tientallen innovatieve wijnmakers zijn neergestreken die ook uitstekende stille wijnen maken. Lees verder over Penedès >>
De Xarel-lo druif is een van de drie druiven in de Spaanse Cava. De Xarel-lo voegt aan de Cava aroma en - niet geheel onbelangrijk - karakter toe. Lees verder over de Xarel-Lo druif >>
De Sauvignon Blanc geeft herkenbare, frisse witte wijnen met een geur van groen fruit als kruisbessen of granny smith. Soms is die geur vermengd met vers gemaaid gras of brandnetel. Een andere keer met vlierbloesem, citroen of groene paprika. Maar altijd met verkwikkende zuren. Lees verder over de Sauvignon Blanc druif >>
Land: | Spanje |
Streek: | Catalonië |
District: | Penedès |
Druif: | 85% Xarel-Lo en 15% Sauvignon Blanc |
Wijnmaker: | Parés Baltà |
Biologisch: | Biologisch gemaakte wijn |
Alcohol: | 12,5% Vol. |
Drinktemperatuur: | 10° C |
Op dronk: | 2020 - 2023 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Breed inzetbaar, bij allerlei soorten vis, calamaris, maar ook licht gevogelte, salades en jonge kazen |
Nog
10 flessen in voorraad
Hoge Vivino-score:
3.8