Douloufakis Vidiano Amphora

Douloufakis Vidiano Amphora 2019

Griekenland (Kreta)

Grootvader deed het in betonnen bakken, vader Nikos in eikenhouten vaten. Dus pakt Douloufakis jr. aardewerken amforen om wijn in te maken. Was al een jaar of duizend geen usance meer op Kreta, maar is eigenlijk heel simpel: Je doet de druiven in de pot en je wacht drie maanden. Geen gisten toevoegen, even klaren, niet filteren en een minimum aan sulfiet.

Licht oranje-amber. Ruikt naar appeltaart met een scheutje rum. Doet in de neus denken aan een stokoude witte maar is geen van beide. Vrij stevig. Je proeft karamel zonder suiker, zelf gemaakte appelmoes en walnootbitters. Frisse zuren en aanvaardbare tannine. 'Thought provoking' noemen de Engelsen dat. Tsja, denk daar maar eens over na.

 

harold hamersma  Harold Hamersma (NRC): 9

   Lokale held, deze vidianodruif. Maar wel op sterven na dood. Inmiddels van de beademing af. Heeft ook al weer volop praatjes. Dankzij de geslaagde reanimatie door Douloufakis, een familiebedrijf anno 1930. Wijnmakers pur sang. Druiven in amfora. Geen gisten. Hooguit licht klaren. Niet of nauwelijks sulfiet.

Anyhow, orange voor wie de bittersensatie niet schuwt, bij marmelade-manifestaties vooraan loopt, percolatorkoffie zonder suiker drinkt, van Marmite geniet, op rauwe walnoten kauwt en 'in appeltaart graag een scheutje rum ziet.' Dat laatste aldus de importeur.

Bevalt een en ander? Dan heeft ie ook nog een muskaat in de amfora voor de liefhebbers. Wat herkenbaarder maar dat komt voornamelijk omdat een muskaat nu eenmaal - tja - een muskaat is.

 

Douloufakis Griekenland  Douloufakis

Douloufakis is een familiebedrijf op Kreta dat kwaliteitswijnen maakt van vooral de inheemse druivenrassen van het eiland. Het wijnhuis staat onder leiding van Nikos Douloufakis en zijn vrouw en die hebben ongeveer tien hectare aan wijngaarden waaruit ze hun eigen wijnen persen. Lees verder over Douloufakis >>

Griekenland  Kreta

Wijn uit Kreta is al duizenden jaren een bekende naam in de wijnwereld. Door zijn strategische ligging speelde Kreta al in de Oudheid een belangrijke rol in de verspreiding van wijn en wijndruiven vanuit Griekenland en Egypte naar het westen van Europa. Tegenwoordig wordt er weer veel wijn gemaakt. Vooral van typische druiven van het eiland, als de witte Vilana en de rode Liatiko. Lees verder over Kreta >>

Vidiano Vidiano

Witte wijnen van de Vidiano druif komen uit Griekenland. Uit Kreta om precies te zijn. Ze zijn zeer schaars en hebben een rijp, stevig karakter en smaken naar (gedroogd) tropisch fruit. Lees verder over de Vidiano druif >>

   
Land: Griekenland
Streek: Kreta
Druif: Vidiano
Wijnmaker: Douloufakis
Biologisch: Biologisch gemaakte natuurwijn
Alcohol: 14,0% Vol.
Drinktemperatuur: 12° C
Op dronk: 2020 - 2025
Inhoud: 750 ml.
Sluiting: Kurk
   
rijpe witte wijn Oranje wijn
druivensoorten Vidiano

DEZE WIJN IS TIJDELIJK NIET BESCHIKBAAR

18,-
  Binnen 2 werkdagen bezorgd in Nederland en België
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen met iDEAL, Bancontact of ná ontvangst

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.