Txakolina. Dat is fonkelfrisse witte wijn van de Hondarrabi Zuri druif uit het Spaanse Baskenland. De locals drinken hem 's middags in de barretjes van San Sebastian en Bilbao bij hun pinxtos. Dat zijn kleine hapjes waar de verse vis uit de Golf van Biskaye in wordt verwerkt. Ze zien er uit als kleine kunstwerkjes. De Basken zijn culinaire kunstenaars. Alleen al San Sebastian telt 17 Michelin sterren.
De Txakolina van Garena speelt zijn dienende rol met verve. Hij tilt de pinxtos naar een nog hoger niveau met zijn zuivere frisse zuren van limoen en vers geplukte groene appeltjes. Beendroog en toch sappig. Hoef je gelukkig niet voor naar Baskenland.
Harold Hamersma (NRC): 9-
Baskisch wit begint steeds meer te 'unwinden.' In den beginne nogal strak en meedogenloos. Zette de spijsvertering lekker op gang in de pintxosbars ter plekke. Maar inmiddels is het allemaal wat milder en minder streng geworden. Laten we het zo stellen: meer wijn.
Veelal door opvoeding sur lie en vervolgens nog even met de stok er doorheen: bâtonnage. Roeren maar door die dode gistcelletjes dan komt zo'n wijn veel meer tot leven. Meer rijkdom, geur en smaak. Van meloen, rijpe appel, roze grapefruit en jawel, toch ook nog ruim voldoende zuren om de x-factor te verwerven.
Perswijn Proefpanel: Zeer goed/Uitstekend
Geur: breed, weelderig, gele pruimen, peer. Smaak: rijp en krachtig, spannend, mooie zuren.
Yvan uit Stabroek: 9
Een heerlijk frisse txakolina uit Gipuzkoa, die wij hier thuis nu met garnalen en andere zeevruchten genieten. Iedereen meer dan tevreden!
vrijdag 25 juni 2021Yvan uit Stabroek: 8
Een lekkere, iets minder opvallende txakolina, maar ook best geschikt.
maandag 21 juni 2021Frans Nohlmans uit Venlo: 8
Een frisse wijn met (volgens de Baskische makers) twee druiven van jonge stokken van 7 jaar oud, deels gemaakt met batonnage.
Mooi citroengeel, met een kruidig bouquet. Je ruikt en proeft inderdaad het gist. Frisse zuren van appel, citrus en nectarine.
Als je houdt van frisse, fruitige zomerwijnen in de stijl van Verdejo, Sauvignon Blanc of Chenin Blanc, dan is dit je wijn voor op het terras, of bij de vis of oesters. Bij een wijnproeverij moeten liefhebbers van stevige rode wijnen nog even geduld hebben.
De prijs van €15 komt overeen met wat de buitenlandse concurrentie voor deze wijn vraagt. Dat is hij volgens mij ook waard.
Baskenland is een van de kleinste wijnregio's van Spanje. Er worden frisse witte Txakoli wijnen van de inheemse Hondarribi Zuri druif gemaakt. De productie is laag en de export nihil. Juist daarom een leuke bestemming voor avontuurlijke wijndrinkers. Lees verder over Baskenland >>
De witte Hondarrabi Zuri geeft frisse wijn met een fijne limoensmaak. Van deze druif wordt de frisse Txakolina wijn gemaakt in het Spaanse Baskanland. Ideaal voor bij vis of bij pincho's, de fraaie lokale gerechtjes uit Baskenland waar dikwijls vis in is verwerkt. Lees verder over de Hondarrabi Zuri druif >>
Land: | Spanje |
Streek: | Baskenland |
Druif: | Hondarrabi Zuri |
Wijnmaker: | Garena |
Alcohol: | 12,0% Vol. |
Drinktemperatuur: | 8° C |
Op dronk: | 2024 - 2027 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |