Van de Georgische Chinuri druif worden meestal mousserende wijnen gemaakt. Wijnmaker Beka Gotzadze maakt van zijn biologisch geteelde Chinuri druiven een oranje wijn. Door de druiven met schil en pitjes in een grote 'qvevri' - een aardewerken amfora - te laten fermenteren. Vervolgens wacht hij. Hij voegt niets toe. Hij filter niet. Hij wacht. Negen maanden lang. En dan haalt hij de wijn uit de qvevri.
Zijn Chinuri is een loepzuivere oranje natuurwijn. We ruiken jong leer, gedroogde abrikoos en niet onsmakelijke jodium tonen. Hij is frisdroog en smaakt naar gekonfijte citrus. Iets ziltig. Nauwelijks tannine. Een oranje wijn in een lichte stijl, met slechts twaalf procent alcohol. Een wijn voor echte liefhebbers.
Harold Hamersma (NRC): 8,5
Voor wie de orange wine gemaakt van de mtsvanedruif van Beka Gotsadze (zie daar) wat te heftig is, kan zonder morren proefdraaien met deze van de chinuridruif. Ook afk omstig uit een aardewerk amfora (qvevri) maar milder, zachter, toeschietelijker. Meer rijp oranje fruit, mild stemmend zoet, zonnige specerij, het bittere wat ontbitterd en nog immer volstrekt onalledaags.
Perswijn Proefpanel: Zeer goed
Geur: Gedroogde grapefruit, hooi, noten. Smaak: Fris, sappig, goede zuren, lichtvoetig.
Gotsa Family Wines is het wijnbedrijf van de eigenzinnige architect Beka Gotzadze en zijn familie. Hoog in de bergen nabij de Georgische hoofdstad Tbilisi maakt Beka natuurwijnen volgens de traditionele Georgische methode: in de qvevri. Hij werkt volgens biodynamische standaarden en laat de natuur volledig zijn gang gaan. Het levert heel karakterstieke wijnen op die bij een select publiek over de hele wereld geliefd zijn. Beka heeft vijftien verschillende Georgische druivenrassen aangeplant en experimenteert naar harte lust met zijn qvevri's. Lees verder over Gotsa Family Wines >>
De wijngaarden in Kartlië liggen op de vlaktes rond de hoofdstad Tbilisi. Hier komt zo'n 15% van de Georgische wijn vandaan. Het klimaat is mild, met droge en hete zomers. Er worden voornamelijk witte druiven voor mousserende wijnen verbouwd. De smaakstijl is opvallend Europees. De meest voorkomende druivenrassen zijn de Chinuri, Kisi, Tetri Budeshuri en de Goruli Mtsvane. Lees verder over Kartlië >>
De witte Georgische Chinuri druif geeft citrus-frisse wijnen. Verscheiene wijnmakers noemen hem Chinebuli. Vroeger werd hij vooral voor mousserende wijnen gebruikt, tegenwoordig zien we steeds meer Georgische wijnmakers die er een stille witte of oranje wijn van maken. Lees verder over de Chinuri druif >>
Land: | Georgië |
Streek: | Kartlië |
Druif: | Chinuri |
Wijnmaker: | Gotsa Family Wines |
Biologisch: | Biodynamisch gemaakte natuurwijn |
Alcohol: | 12,0% Vol. |
Drinktemperatuur: | 14° C |
Op dronk: | 2016 - 2023 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
DEZE WIJN ZIT NIET MEER IN ONS ASSORTIMENT