Hardcore oranje natuurwijn. Gemaakt door Beka Gotzadze in de bergen bij Tbilisi. 'The crazy winemaker in the mountains' wordt hij in de hoofdstad genoemd. Zijn oranje wijn van de Mtsvane druif is 'not for the faint hearted'.
Gerijpt in de qvevri. Met schil, pit en steel. Gefermenteerd op wilde gisten. Niet gefilterd, niet geklaard, niets toegevoegd. Oranje van kleur en een beetje troebel door de dode gistcellen die zijn achtergebleven. De zuren zijn niet van citrus maar doen eerder denken aan tamarinde. Het fruit is gedroogd. Een hand hazelnoten en pittige tannine. Tenminste een uur vantevoren karafferen en op ongeveer 12 graden serveren.
Harold Hamersma (NRC): 9
'Dry unfi ltered white wine' meldt het etiket. Maar niet schrikken als-ie in het glas verschijnt. Ziedaar een thans zo populaire 'orange wine'. Vaak terecht zo populair, soms niet. De hang naar authentiek, eigen, terug naar de oertijd en het paleodieet resulteert niet altijd in ultiem genot. Niet alle op de manier van vroeger, in amfora's gebrouwen wijnen, zijn een genot. Maar kijk aan: Beka Gotsadze, in Tblisi en omstreken ook wel bekend als 'the crazy winemaker in the mountains', weet het verleden in de tegenwoordige tijd te plaatsen. Dit is een van zijn heftigste. Zeven maanden gerijpt in de qvevri (amfora) met schil en steel. Gefermenteerd op wilde gisten. De kleur van oranjebitter. Stevig, vol en met tannines waar menig rode wijn bij verbleekt. (Toch oranje, zegt u? Touché!) Een mond vol marmelade, bitterwater, witte peper, gedroogde vijgen en abrikozenschil. Geliefd in dé restaurants die ertoe doen en tevens de natuur een warm hart toedragen in de wereldsteden die er gastronomisch toe doen. Karafferen is een vereiste.
T.H. uit België: 9
Een beetje een "moeilijke" Zal nog wat tot rust moeten komen.
dinsdag 16 oktober 2018Gotsa Family Wines is het wijnbedrijf van de eigenzinnige architect Beka Gotzadze en zijn familie. Hoog in de bergen nabij de Georgische hoofdstad Tbilisi maakt Beka natuurwijnen volgens de traditionele Georgische methode: in de qvevri. Hij werkt volgens biodynamische standaarden en laat de natuur volledig zijn gang gaan. Het levert heel karakterstieke wijnen op die bij een select publiek over de hele wereld geliefd zijn. Beka heeft vijftien verschillende Georgische druivenrassen aangeplant en experimenteert naar harte lust met zijn qvevri's. Lees verder over Gotsa Family Wines >>
De wijngaarden in Kartlië liggen op de vlaktes rond de hoofdstad Tbilisi. Hier komt zo'n 15% van de Georgische wijn vandaan. Het klimaat is mild, met droge en hete zomers. Er worden voornamelijk witte druiven voor mousserende wijnen verbouwd. De smaakstijl is opvallend Europees. De meest voorkomende druivenrassen zijn de Chinuri, Kisi, Tetri Budeshuri en de Goruli Mtsvane. Lees verder over Kartlië >>
De Georgische Mtsvane druif geeft fruitige, strakke witte wijnen en wordt daarom ook wel de Riesling van de Kaukasus genoemd. Niet onbegrijpelijk, want net als de 'Koning van de Rijn en Donau' heeft de Mtsvane iets van perzik in de neus en is hij fris en fruitig. Lees verder over de Mtsvane druif >>
Land: | Georgië |
Streek: | Kartlië |
Druif: | Mtsvane |
Wijnmaker: | Gotsa Family Wines |
Biologisch: | Biodynamisch gemaakte natuurwijn |
Alcohol: | 14,5% Vol. |
Drinktemperatuur: | 14° C |
Op dronk: | 2017 - 2026 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
DEZE WIJN ZIT NIET MEER IN ONS ASSORTIMENT