Johan Kattus begon zijn Sekthuis Hochriegl in 1875 in Wenen. Hij werkte samen met grote Franse champagnehuizen en haalde zijn druiven uit de wijngaarden vlak buiten de stad. Kattus werd al snel hofleverancier van de Oostenrijkse keizer.
Zijn bubbel is nog steeds een Weense traditie. Zeer fruitig, fris-droog en mild met een sprankelende fijne mousse. Wit fruit, rijpe gele pruimen, perzik en minerale kruidigheid.
Harold Hamersma (NRC): 8,5
Lang geleden kreeg ik de kennis al mee van mijn grote leermeester Hubrecht Duijker: bij vis kan het bijna niet mis als je Sauvignon Blanc of Chardonnay schenkt. Welke van de twee soorten het beste smaakt kan nog enigszins afhankelijk zijn van de bereidingstechniek, de gebruikte saus of je eigen voorkeur. Enfin, altijd handig om te weten nu op bijna geen enkele wijnkaart dit duo nog ontbreekt. In de aanloop naar een panelproeverij voor Het Parool dat uitsluitsel moest geven welke wijn het best zou combineren met gravad lax, bladerde ik weer eens door een oud Duijker-drukwerkje met 'honderden tips voor kostelijke wijn- en spijscombinaties'. En daaruit kon ik opmaken dat deze zalmbereiding toen ook de Lage Landen al had bereikt. Bovendien was er sprake van nog een leermoment. Volgens Duijker trekt deze zalmuitvoering niet alleen graag met Sauvignon Blanc op, maar onder andere ook met niet al te droge Riesling uit de Moezel, Elzasser wit en met Champagne of andere mousserende wijnen. En kijk aan, tussen het trio dat na deze test met drieëtwintig wijnen in een 'kostelijke combinatie' bij gravad lax resulteerde, bevond zich deze schuimende Oostenrijker. Voor pannelik en acteur Jacob Derwig smaakte het naar meer: 'Ja, sorry hoor, dit is gewoon lekker. Supersmakelijke wijn, ook zonder zalm of welk gerecht dan ook. Heerlijk vrijmoedig, lichtzinnig en verfrissend. Mag ik nog wat?'
Roderick uit Lommel: 7
Mooie Sekt maar het Trocken mag meer uitgesproken ... Trocken zijn, vanuit het Oosten blijven de Sekt het karakter van Demi-sec houden, maar niet gezeurd, je drinkt hem gewoon weg, bovendien niet al te grote bubbels en dat mag positief genoemd worden.
zaterdag 03 februari 2024H de Valk uit Kudelstaart: 9
Heerlijke sekt. Fris en zacht tegelijk.
zondag 02 januari 2022Grahame uit Amsterdam: 9
One of my favourite fizzy wines and one of my favourite grapes. Since I started drinking this I've totally stopped buying inexpensive champagnes. My guests generally like it as well.
donderdag 09 december 2021Johannes uit Leeuwarden: 6
Lekkere bubbel. goed alternatief voor prosecco
zondag 15 april 2018Peter van der Heijde uit Alkmaar: 9
in de jaren 90 zelf geïmporteerd toen nog van Johan Katus uit Wenen
Beste sekt van Oostenrijk echt een feest wijn
Peter Th. van der Heijde uit Alkmaar: 10
De wijn is en blijft fantastisch, ondanks dat de wijn is over gegaan ( was Johann Kattus) naar een andere producent. Traditioneel gemaakt. voor mij de beste sekt van Oostenrijk. Vele malen beter dan Schlumberger. ( familie bedrijf van de lpg pompen) Een dikke 10
zaterdag 29 juli 2017John Heck uit Leidschendam: 8
Aanrader. Kwam goed uit de bus tijdens een proeverij.
maandag 10 april 2017Hochriegl is een Sekthuis uit Wenen dat al bijna 150 jaar mousserende wijnen maakt die tot de top van Oostenrijk behoren. In de negentiende eeuw was het huis de hofleverancier van het Keizerlijke Weense hof. Tot op de dag van vandaag is het één van de grootste en beste Sekt huizen van Oostenrijk. Lees verder over Hochriegl >>
Als enige hoofdstad ter wereld is Wenen een zelfstandig wijndistrict. Al in de vroege middeleeuwen lagen de wijngaarden tot binnen de muren van de oude stad. Tegenwoordig liggen ze kriskras door de heuvelachtige buitenwijken.
Breng je een bezoek aan Wenen? Ga dan op zoek naar de traditionele Weense Heuriger: Kleine wijncafeetjes waar je de plaatselijke oogst kunt proeven. De meeste liggen verspreid over de stad tussen de wijngaarden. Lees verder over Wenen >>
De Grüner Veltliner is veruit de meest aangeplante druif van Oostenrijk. Hij geeft droge, sprankelende, vaak fruitige en soms iets peperige witte wijnen met een uitbundig frisse geur van groene appel, bloesem en kruisbessen. Sommeliers zijn er dol op want hij combineert makkelijk met allerlei gerechten. Lees verder over de Grüner Veltliner druif >>
Welschriesling (in Hongarije: Olaszrizling, in Kroatië: Graševina en elders: Italian Riesling) geeft licht aromatische, frisse witte wijnen met een verkwikkende zuurgraad. Vaak zijn het toegankelijke, fruitige tafelwijnen. Er zijn wijnboeren die er weelderige en meer gecompliceerdere versies van maken. Lees verder over de Welschriesling druif >>
Land: | Oostenrijk |
Streek: | Wenen |
District: | Wenen |
Druif: | Grüner Veltliner en Welschriesling |
Wijnmaker: | Hochriegl |
Alcohol: | 11,5% Vol. |
Drinktemperatuur: | 7° C |
Op dronk: | 2023 - 2027 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Het best in te zetten als aperitief, bijvoorbeeld met calamaris of gebakken paddestoelen |