De Pošip druif is stokoud en groeit alleen op een handvol Kroatische eilandjes in de Adriatische Zee. Zoals op het zonnige eilandje Hvar, in de buurt van Split.
Voor de avontuurlijke wijndrinker: een opvallend glas wit eeuwenoude Mediterrane druiventrots. Zacht en fris. Met wat gedroogd fruit, citrus, appel, amandel en de milde bitters van gedroogde sinaasappelschil. Drinken bij gegrilde vis of groentegerechten. Knoflook geen bezwaar.
Perswijn Proefpanel: Zeer Goed
Geur: Peer, acacia, abrikozen. Smaak: Krachtig, smaakvol, licht gerijpt, droog.
Matei uit Berkel: 8
Een heerlijke wijn om ook zo te drinken. Wel even "los" laten komen.
dinsdag 29 augustus 2017
Vinarija Dingač is een oude wijncoöperatie uit Kroatië, vernoemd naar de beroemde Dingač wijngaarden op het schiereiland Pelješac, vlak boven Dubrovnik, in de Adriatische Zee. Ze maakt rode wijnen van de Plavac Mali druif en witte wijn van de Pošip. Bij de coöperatie zijn inmiddels 330 kleine druiventelers aangesloten, verspreid over verschillende (schier)eilandjes in de regio. Lees verder over Vinarija Dingač >>
In De Kroatische wijnregio Dalmatië, vind je de Plavac Mali, Crljenak, Plavina, Lasina, Trjnak en Babić druiven. Ze groeien op de kurkdroge heuvels langs de Adriatische kust. Deze wijngaarden zijn vaak zo steil en onherbergzaam dat de oogst met ezels plaats vindt. De druiven moeten vechten voor elke druppel water die ze in de grond kunnen vinden. Dat maakt de wijn krachtig en geconcentreerd. Lang werd gedacht dat de Plavac Mali dezelfde druif als de in Californië zeer geliefde Zinfandel is. Uit onderzoek bleek dat hij wel familie is, maar niet identiek. De eveneens Kroatische Crljenak, ook wel Tribidrag genoemd, bleek de 'echte oer-Zinfandel' te zijn. Lees verder over Dalmatië >>
De Pošip is een Kroatische druif die rijpe witte wijnen geeft. Je herkent rijp fruit in de bescheiden geur. De smaak is rijk, droog en zacht, met dikwijls milde bitters in de afdronk. Pošip is over het algemeen goed te combineren met gegrilde vis en verse kruiden. Lees verder over de Pošip druif >>
| Land: | Kroatië |
| Streek: | Dalmatië |
| District: | Hvar |
| Druif: | Pošip |
| Wijnmaker: | Vinarija Dingač |
| Alcohol: | 12,0% Vol. |
| Drinktemperatuur: | 9° C |
| Op dronk: | 2019 - 2022 |
| Inhoud: | 750 ml. |
| Sluiting: | Kurk |
| Geod te combineren met gegrilde, niet al te zware vis, zoals kabeljauw of snoekbaars. Maar zijn vrij neutrale karakter maakt hem ook inzetbaar bij bijvoorbeeld kippensoep | |
DEZE WIJN ZIT NIET MEER IN ONS ASSORTIMENT