De Falanghina druif wordt gedronken in Campania; de streek van Pompeii, de Vesuvius, Napels en het fraaie eilandje Capri. Veel wijnmakers persen er verkwikkende, maar vrij eenvoudige tafelwijnen van. Wij kozen voor de Falanghina van I Capitani. Dat is even andere koek.
I Capitani heeft zijn wijngaarden in Irpania, waar de Falanghina zich van haar mooiste kant laat zien. Ze hebben een vleugje sap van Coda di Volpa toegevoegd - ook al weer een typische druif uit de regio - om de wijn meer spanning te geven. Dat is prima gelukt. De neus is intrigerend, bloemig, rokerig en kruidig. Je proeft rijp wit en geel fruit met een spannende kruidigheid van gedroogde salie. Iets vettig en met lekkere bitters.
Harold Hamersma (NRC): 8,5
Opmerkelijk: het zuiden van Italië, en dan zo'n frisse wijn maken. Wat temperatuur betreft is het natuurlijk een kwestie van 'm lang genoeg in de koelkast zetten. Maar de wijsmaker heeft zijn werk daarvoor al gedaan. Roestvrij staal opvoeden. Koel fermenteren. Falanghina zorgt dan ook voor een fris en schoon mondgevoel. In dit geval komt er nog wat bij: een duidelijke muntzweem. Een Wilhelmina-waas. Dit oogstjaar dan wel weer met een vleugje perzik. Wordt-ie bepaald niet minder door. Nog beter: serveer er een zeebaars bij met venkelsalade.
Perswijn Proefpanel: Zeer goed
Bloemen, geurig, peer en rijpe appel, anijs, zachte zuren, levendig en fris, opwekkend.
JWD van Maanen uit Amsterdam: 8
Een eerlijk en vooral heerlijk glas wijn met een goed doordrink gehalte. Heerlijk met eenvoudige maar goed bereide vis, schaal of schelpdieren. Dit keer gedronken bij Tagliolini alla vongole. Veel mooier wordt het niet !
zaterdag 06 januari 2018Campania is de Zuid-Italiaanse wijnregio, bij Napels aan de kust. Er worden wijnen gemaakt van karakteristieke druiven als Aglianico en Greco di Tufo. Ze groeien op vulkanische hellingen van de Vesuvius. Maar ook op fraaie eilandjes als Capri en Ischia. Campania was de belangrijkste wijnregio van het Romeinse Rijk. Een prestatie die de wijnmakers graag weer zouden evenaren. Lees verder over Campania >>
Witte wijn van de Falanghina druif is bloemig, met fris fruit als groene appel en citrus. Toegankelijk en aangenaam, en makkelijk te combineren met vis, of heel authentiek: met salade Caprese. Lees verder over de Falanghina druif >>
Land: | Italië |
Appellation: | Irpania Falanghina DOC |
Streek: | Campania |
Druif: | Falanghina (90%) en Coda di Volpe (10%) |
Wijnmaker: | Azienda Agricola I Capitani |
Alcohol: | 13,0% Vol. |
Drinktemperatuur: | 10° C |
Op dronk: | 2022 - 2025 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Goed te combineren met mediterrane salades, gegrilde vis, saltimbocca of een Chaumes kaasje |
Nog
11 flessen in voorraad