Een uurtje onder Wenen, voorbij het Wienerwald ligt de Thermenregion. Een oud Oostenrijks wijngebied met veel kuuroorden in de groene dalen. Alleen hier groeit de zeldzame Rotgipfler druif, een negentiende eeuwse kruising uit Traminer en Roter Veltliner.
Hij is fris en krachtig, met een expressieve geur van mango en kiwi en het frisse van granny smith. In de smaak keert dit fruit terug, aangevuld met rijpe peer.
Harold Hamersma (NRC): 8,5
Heerlijk motto op het achteretiket: Drei Brüder + Zwei Terroirs + Ein Ziel = Feiner Wein. In dit geval gemaakt van de rotgipfler, een druif die je niet alle dagen tegenkomt. Omdat-ie alleen in de Oostenrijkse Thermenregion wil aarden. En uit die regio ontvang ik ook geen pallets vol. Eentje proefde ik er zodoende voor deze editie van De Grote Hamersma. En nu deze dus. Alle twee pico bello. Krokant, kruisbessen, appelrondingen, tropentouch, knapperig en stevig.
Perswijn Proefpanel: Zeer goed
Grappige wijn, zacht en sappig, meloen en gele nectarines, zachte zuren, bloemig, leuk ongecompliceerd.
Het wijnhuis Johanneshof van de familie Reinisch ligt in het dorpje Tattendorf, niet ver van Wenen in de Thermenregion. De wijngaarden liggen op het grensvlak tussen de zonnige, warme Hongaarse vlakten in het Oosten en de koelte van de bergen en het Wienerwald bij Wenen. De zomers zijn warm en zeer zonnig, maar 's nachts koelen de wijngaarden af. Lees verder over Johanneshof Reinisch >>
De Thermenregion is een Oostenrijks wijndistrict met unieke druiven, die je nergens anders ter wereld aantreft. En dan hebben we het vooral over de Rotgipfler en en Zierfandler. De wijnbouw is in de Thermenregion vermoedelijk rond het begin van onze jaartelling door de Romeinen geïntroduceerd. Ze hadden in het iets verderop gelegen Carnuntum een grote legerbasis. In de wijde omtrek werden wijngaarden aangeplant om de soldaten van het edele vocht te voorzien. Lees verder over Thermenregion >>
De typisch Oostenrijkse Rotgifler druif geeft krachtige, frisse witte wijnen. In de neus herken je het groene fruit van appel en kruisbessen. In de smaak komt het tropische van mango, kiwi en banaan naar voren. Vooral zijn kracht en expressiviteit onderscheiden hem van andere druiven. Lees verder over de Rotgipfler druif >>
Land: | Oostenrijk |
Streek: | Niederösterreich |
District: | Thermenregion |
Druif: | Rotgipfler |
Wijnmaker: | Johanneshof Reinisch |
Biologisch: | Biologisch gemaakte wijn |
Alcohol: | 13,0% Vol. |
Drinktemperatuur: | 9° C |
Op dronk: | 2023 - 2026 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Schroefdop |
Vis, groentengerechten, gebonden (groenten)soep. |
Nog
6 flessen in voorraad