Khvanchkara (spreek uit: Gvansjkara) is een appellation uit de Georgische regio Racha. Khvanchkara is halfzoet en wordt gemaakt van Aleksandrouli en Mujuretuli druiven. In voormalige Sovjet-landen een klassieker. Bij ons zeer onbekend en ook heel ongewoon.
Een lichtrode wijn met zoetig sap dat aan aardbei, pruimen en granaatappel doet denken. Niet heel alcoholisch en ook niet zwaar. Wat je er mee moet? Combineren met Friese nagelkaas bijvoorbeeld of experimenteer eens met een Marrokkaanse tajine met pruimen en has el ranout. Dan kan het een heel verrassende avond worden.
Koncho is gevestigd in een zeventiende eeuws kasteel bij het stadje Kvareli in het uiterste Oosten van Georgië. De wijngaarden meanderen in de groene valleien tussen de heuvels aan beide zijden van de rivier. Een prachtig groen en fotogeniek landschap. Lees verder over Koncho & Co >>
De Aleksandrouli is een inheemse Georgische blauwe druif. Een enkele keer levert hij een droge rode wijn met een herkenbaar aroma van bramen. Maar meestal wordt hij gebruikt voor licht zoete rode wijn. Lees verder over de Aleksandrouli druif >>
De Mujuretuli is een Georgische blauwe druif. Hij groeit in het noorden van het land en wordt gebruikt om lichtzoete rode wijnen van de te maken: de Khvanchkara. Lees verder over de Mujuretuli druif >>
Land: | Georgië |
Streek: | Racha |
Druif: | Aleksandrouli en Mujuretuli |
Wijnmaker: | Koncho & Co |
Alcohol: | 0,0% Vol. |
Op dronk: | 2023 - 2023 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: |
Hoge Vivino-score:
4.4